nepečené cheesecake řezy z ricotty s lesním ovocem
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na ovocnou polevu:
  • 300 g mraženého (nebo čertsvého) lesního ovoce
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 PL vody
  • špetka soli
na korpus:
  • 250 g sušenek, např. Lotus
  • 20 g krupicového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • ¼ ČL soli
na náplň:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 ČL práškové želatiny
  • 500 g ricotty
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ¼ ČL soli
POSTUP
ovocná poleva:
  1. V menším hrnci smícháme ovoce, cukr, vodu a sůl. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut.
  2. Rozmixujeme v mixéru dohladka.
  3. Scedíme přes husté síto, abychom se zbavili semínek.
  4. Vrátíme zpět do hrnce a lehce vaříme než směs trochu zhoustne, cca 3-5 minut.
  5. Necháme zcela vychladit.
korpus:
  1. Sušenky, cukr a sůl rozmixujeme v mixéru dohladka.
  2. Dále do mísy, přidáme rozpuštěné máslo a důkladně promícháme.
  3. Pečící plech velikosti cca 30x25cm vyložíme pečícím papírem tak, aby přesahoval na protilehlých stranách.
  4. Sušenkovou směs vtlačíme na dno.
  5. Na cca 15 minut dáme do mrazáku a mezitím si připravíme náplň.
náplň:
  1. Do malé misky dáme cca ½ hrnku (120 ml) smetany ke šlehání. Posypeme želatinou a počkáme, až želatina změkne, cca 5 minut. Poté vložíme do mikrovlnné trouby a přivedeme k varu (cca 30 - 60 sekund - podle typu mikrovlnné trouby). Směs bude bublat a želatina se rozpustí. Zamícháme vidličkou/ lžičkou a odložíme stranou.
  2. Ze smetany na šlehání vyšleháme tuhou šlehačku, a to buď ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu. Pozor, abychom ji nepřešlehali!
  3. Přidáme cukr, ricottu, vanilkový extrakt a sůl. Dobře prošleháme, aby byla směs nadýchaná.
  4. Nakonec postupně přidáváme (za stálého šlehání) lehce vychladlou želatinu. Dobře, důkladně promícháme.
dokončení:
  1. Směs nalijeme na korpus. Pěkně stěrkou uhladíme.
  2. Nakonec navrch rovnoměrně rozprostřeme ovocnou směs. Vezmeme párátko nebo špejli a ovocnou směs promícháme s náplní.
  3. Necháme vychladit v lednici min. 3 hodiny, ideálně přes noc.
  4. Před odstraněním z formy formy projedeme nožem po stranách formy a oddělíme cheesecake od formy.
  5. Krájíme ostrým nožem, který mezi řezy namočíme do horké vody a očistíme.
Recipe by Chutě světa at http://www.chute-sveta.cz/nepecene-cheesecake-rezy-s-lesnim-ovocem/