citrónový chlebíček z kysané smetany
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na těsto:
  • 225 g krupicového cukru
  • nastrouhaná kůra ze 3 citronů
  • 280 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • ¾ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL jedlé sody
  • ¼ ČL soli
  • 175 g másla, rozpuštěného a vychlazeného na pokojovou teplotu
  • 135g čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 3 vejce
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 ČL vanilkového extraktu
na citrónovou polevu:
  • 100 g moučkového cukru
  • 15 g čertsvě vymažkané citronové šťávy
POSTUP
  1. Troubu předehřejeme na 180 ° C a a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vymažeme máslem a vysypeme mouku.
  2. Ve velké míse smícháme cukr a citrónovou kůru a dobře promícháme rukama, aby se citrónová kůra prolnula do cukru. Přidáme mouku, mandle, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a promícháme.
  3. V jiné míse smícháme rozpuštěné máslo, citrónovou šťávu, vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Dobře metlou prošleháme. Přidáme suché suroviny a opatrně, ale důkladně promícháme - ideálně gumovou stěrkou.
  4. Těsto nalijeme do připravené formy, pečeme cca 60 až 75 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není po vytažení suchá.
  5. Před vyndáním z formy necháme 30 minut lehce vychladnout při pokojové teplotě.
poleva:
  1. Suroviny smícháme a nalijeme (ideálně lžící) na lehce vychladlý chlebíček.
Recipe by Chutě světa at http://www.chute-sveta.cz/citronovy-chlebicek-z-kysane-smetany/