175 g másla, rozpuštěného a vychlazeného na pokojovou teplotu
135g čerstvě vymačkané citrónové šťávy
3 vejce
150 g zakysané smetany
1 ČL vanilkového extraktu
na citrónovou polevu:
100 g moučkového cukru
15 g čertsvě vymažkané citronové šťávy
POSTUP
Troubu předehřejeme na 180 ° C a a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vymažeme máslem a vysypeme mouku.
Ve velké míse smícháme cukr a citrónovou kůru a dobře promícháme rukama, aby se citrónová kůra prolnula do cukru. Přidáme mouku, mandle, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a promícháme.
V jiné míse smícháme rozpuštěné máslo, citrónovou šťávu, vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Dobře metlou prošleháme. Přidáme suché suroviny a opatrně, ale důkladně promícháme - ideálně gumovou stěrkou.
Těsto nalijeme do připravené formy, pečeme cca 60 až 75 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není po vytažení suchá.
Před vyndáním z formy necháme 30 minut lehce vychladnout při pokojové teplotě.
poleva:
Suroviny smícháme a nalijeme (ideálně lžící) na lehce vychladlý chlebíček.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2019/06/06/citronovy-chlebicek-z-kysane-smetany/