skořicoví šneci
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
: 12
SUROVINY
na těsto:
  • 25 - 30 g čerstvého droždí (trochu víc než půlka kostky)
  • ¾ hrnku (180 ml) teplé vody
  • ½ hrnku (100 g) krupicového cukru
  • 1 ČL soli
  • ¼ hrnku (60 ml) podmáslí
  • 1 vejce
  • ⅓ hrnku (80 ml) rostlinného oleje
  • 4½ hrnku (560 g) hladké mouky
na náplň:
  • ½ hrnku (113 g) másla, změklého
  • 1¼ hrnku (250 g) hnědého třtinového cukru
  • 2½ PL mleté skořice
  • 2 PL kukuřičného škrobu
na polevu:
  • 56 g smetanového sýra, např. Philadelphia, pokojové teploty
  • ¼ hrnku (56 g) másla, změklého
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ½ PL kukuřičného sirupu
  • 1 ČL čerstvě vymačkané citrónové kůry
  • 1¼ hrnku (156 g) moučkového cukru
POSTUP
těsto:
  1. Do mísy kuchyňského robotu nalijeme teplou vodu, přidáme 1 PL krupicového cukru a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme stát cca 10 minut dokud droždí nezačne "pracovat."
  2. Potom nasadíme na robot hnětací hák, přidáme zbývající cukr a sůl a promícháme.
  3. V malé míse smícháme podmáslí, oleo a vejce a řádně prošleháme, až se všechny suroviny spojí. Nalijeme do mísy kuchyňkého robotu ke směsi droždí. Promícháme.
  4. Začneme postupně přidávat mouku. Nejdříve 2 hrnky (250 g) a promícháme na nízký stupeň, dokud se mouka nevstřebá. Následně přidáme 1 hrnek (125 g) a promícháme. Potom už začneme dávat pozor a budeme přidávat jen po ½ hrnku (60 g). Těsto by mělo být lehce lepkavé, ale ne tak lepkavé, aby se lepilo na prsty, když na něj sáhnete. Těsto začnete pořádně hnětat - na vyšším stupni, až je pořádně uhnětené, cca 5 minut. Uhněteme váčné těsto.
  5. Těsto vložíme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout, cca 1 - 2 hodiny.
náplň:
  1. Všechny suroviny smícháme v misce.
příprava šneků:
  1. Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.
  2. Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho obdélník velikosti 50 cm na 60 až 70 cm.
  3. Rovnoměrně na něj namažeme změklé máslo, posypeme skořivou směsí a lehce uválíme válečkem.
  4. Těsto pevně srolujeme a srolované nakrájíme na 12 kousků, cca 3 cm široké (podle délky válečku).
  5. Zapékací mísu (nebo hluboký pečící plech), ideálně velikosti 35 x 25 cm vyložíme pečícím papírem.
  6. Nařezané šneky do něj naskládáme tak, aby se jen velmi lehce nebo vůbec dotýkaly. Přikryjeme volně utěrkou a necháme opět vykynout, cca 1 hodinu.
  7. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C.
  8. Vykynuté šneky pečeme cca 35 - 45 minut. Pokud začnou šneci brzy tmavnout, položíme na ně volně alobal nebo pečící papír.
poleva a dokončení:
  1. V míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixerem) ulšeháme máslo se smetanovým sýrem, přidáme vanilku, sirup a citrónovou šťávu. Prošleháme.
  2. Postupně vmícháme moučkový cukr. Řádně prošleháme, cca 5 minut na středním stupni.
  3. Polovinu připravené polevy nalijeme na z trouby vytažené šneky (poleva proteče dovnitř). Šneky necháme lehce vychladnout, cca 20 minut a nalijeme na ně zbývající polevu. Ta by měla již zůstat na šnecích.
  4. Podáváme ideálně čerstvé, jen lehce vychlazené.
  5. Uchováváme při pokojové teplotě, cca 2 - 3 dny; nebo v lednici cca 3 - 5 dní. Pro lepší zážitek necháme v mikrovlnné troubě rozehřát cca 30 vteřin.
Recipe by Chutě světa at http://www.chute-sveta.cz/skoricovi-sneci/