Ve středně velkém hrnci smícháme 1 hrnek (240 ml) smetany a kakaový prášek. Zahřejeme na plotně na středním stupni a mícháme, aby se kakao dobře rozpustilo.
Směs přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a necháme povařit 30 sekund, neustále šleháme metlou.
Odstraníme z plotny a vmícháme obě čokolády a vyšleháme dohladka.
Vmícháme druhý hrnek (240 ml) smetany a prošleháme.
Směs nalijeme do středně velké mísy a navrch dáme husté síto.
Ve stejném hrnci smícháme mléko, cukr a sůl a směs zahřejeme na středním stupni.
V jiné míse rozšleháme žloutky a teplou směs mléka a cukru do nich pomalu a hlavně postupně nalijeme. Po každém přidání mléka vždy pořádně šleháme, abychom žloutky neuvařili.
Směs žloutků s mlékem nalijeme do stejného kastrolu a zahřejeme na středním stupni. Za stálého mícháme směs ohřejeme na teplotu 75 - 80°C. Jakmile směs dosáhne této teploty, okamžitě hrnec sundáme z plotny a nalijeme ji přes síto do čokoládové směsi. Řádně promícháme.
Přidáme vanilkový extrakt a necháme vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2013/09/20/nejlepsi-cokoladova-zmrzlina/