{ nejlepší } čokoládová zmrzlina
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
: 1 litr
SUROVINY
  • 2 hrnky (480 ml) smetany ke šlehání (31%)
  • 3 PL (23 g) holandského kakaa
  • 70 g hořké čokolády, nakrájené nadrobno
  • 70 g mléčné čokolády, nakrájené nadrobno
  • 1 hrnek (240 ml) plnotučného mléka
  • ¾ hrnku (170 g) krupicového cukru
  • špetka soli
  • 5 žloutků
  • ½ ČL vanilkového extraktu
POSTUP
  1. Ve středně velkém hrnci smícháme 1 hrnek (240 ml) smetany a kakaový prášek. Zahřejeme na plotně na středním stupni a mícháme, aby se kakao dobře rozpustilo.
  2. Směs přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a necháme povařit 30 sekund, neustále šleháme metlou.
  3. Odstraníme z plotny a vmícháme obě čokolády a vyšleháme dohladka.
  4. Vmícháme druhý hrnek (240 ml) smetany a prošleháme.
  5. Směs nalijeme do středně velké mísy a navrch dáme husté síto.
  6. Ve stejném hrnci smícháme mléko, cukr a sůl a směs zahřejeme na středním stupni.
  7. V jiné míse rozšleháme žloutky a teplou směs mléka a cukru do nich pomalu a hlavně postupně nalijeme. Po každém přidání mléka vždy pořádně šleháme, abychom žloutky neuvařili.
  8. Směs žloutků s mlékem nalijeme do stejného kastrolu a zahřejeme na středním stupni. Za stálého mícháme směs ohřejeme na teplotu 75 - 80°C. Jakmile směs dosáhne této teploty, okamžitě hrnec sundáme z plotny a nalijeme ji přes síto do čokoládové směsi. Řádně promícháme.
  9. Přidáme vanilkový extrakt a necháme vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
  10. Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2013/09/20/nejlepsi-cokoladova-zmrzlina/