domácí bagely
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na bagely:
  • ½ kostky čerstvého droždí, cca 20 g
  • 2 ČL krupicového cukru
  • 1⅓ hrnku (320 ml) teplé vody
  • 3½ hrnku (445 g) hladké chlebové mouky, plus pár lžic navíc
  • 1¾ ČL soli
na dokončení:
  • cca 2 litry vroucí vody
  • ¼ hrnku (60 ml) medu
na posypání (volitelné)
  • nemletý mák
  • sezam
  • slunečnicová semínka
POSTUP
  1. Z vody, cukru a droždí připravíme kvásek, necháme vzejít, cca 5 až 10 minut.
  2. Do mísy kuchyňského robotu s hákem na hnětení dáme mouku a sůl a přidáme kvásek. Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 až 5 minut. Těsto bude hutné, nepřidáváme ale vodu. Chlebová mouka potřebuje trochu víc času na zapracování. Zvýšíme tedy na střední stupeň a hněteme dalších cca 6 až 8 minut. Těsto by se mělo krásně zapracovat a mělo by držet pohromadě.
  3. Zpracované těsto vložíme do mísy a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
  4. Mezitím si připravíme 2 pečící plechy a vyložíme je pečícím papírem.
  5. Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat bagely.
  6. Těsto přendáme na vál a rozdělíme na 8 kusů. Každý kus zmáčkneme, abychom ho zbavily vzduchových bublin.
  7. Vyválíme z něho kuličku/ kouli a uprostřed uděláme díru a prsty vytvarujeme kruh. Bagely dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 minut odležet.
  8. Mezitím přivedeme vodu s medem ve velkém hrnci k varu a troubu předehřejeme na 220 °C.
  9. Po deseti minutách vkládáme max. 3 bagely do vařící vody a vaříme z každé strany cca 1, max. 2 minuty. Vyndáme je, lehce odkapeme a dáme zpět na plech. Opakujeme se zbylými bagely.
  10. Uvařené bagely posypeme mákem, seznamem, slunečnicí - podle chuti, nebo vůbec nesypeme.
  11. Pečeme v předehřáté troubě cca 20-25 minut nebo dozlatova.
  12. Po upečení necháme vychladnout na plechu/ mřížce a podáváme čerstvé.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/05/10/domaci-bagely/