3½ hrnku (445 g) hladké chlebové mouky, plus pár lžic navíc
1¾ ČL soli
na dokončení:
cca 2 litry vroucí vody
¼ hrnku (60 ml) medu
na posypání (volitelné)
nemletý mák
sezam
slunečnicová semínka
POSTUP
Z vody, cukru a droždí připravíme kvásek, necháme vzejít, cca 5 až 10 minut.
Do mísy kuchyňského robotu s hákem na hnětení dáme mouku a sůl a přidáme kvásek. Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 až 5 minut. Těsto bude hutné, nepřidáváme ale vodu. Chlebová mouka potřebuje trochu víc času na zapracování. Zvýšíme tedy na střední stupeň a hněteme dalších cca 6 až 8 minut. Těsto by se mělo krásně zapracovat a mělo by držet pohromadě.
Zpracované těsto vložíme do mísy a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
Mezitím si připravíme 2 pečící plechy a vyložíme je pečícím papírem.
Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat bagely.
Těsto přendáme na vál a rozdělíme na 8 kusů. Každý kus zmáčkneme, abychom ho zbavily vzduchových bublin.
Vyválíme z něho kuličku/ kouli a uprostřed uděláme díru a prsty vytvarujeme kruh. Bagely dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 minut odležet.
Mezitím přivedeme vodu s medem ve velkém hrnci k varu a troubu předehřejeme na 220 °C.
Po deseti minutách vkládáme max. 3 bagely do vařící vody a vaříme z každé strany cca 1, max. 2 minuty. Vyndáme je, lehce odkapeme a dáme zpět na plech. Opakujeme se zbylými bagely.
Uvařené bagely posypeme mákem, seznamem, slunečnicí - podle chuti, nebo vůbec nesypeme.
Pečeme v předehřáté troubě cca 20-25 minut nebo dozlatova.
Po upečení necháme vychladnout na plechu/ mřížce a podáváme čerstvé.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/05/10/domaci-bagely/