čokoládový cheesecake
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
korpus:
  • 250 g čokoládových sušenek (např. Bebe, Oreos), rozemleté
  • 1 PL krupicového cukru
  • 85 g másla, rozpuštěného
  • špetka soli
náplň:
  • 300 g mléčné čokolády (kvalitní, klidně půl na půl hořké a mléčné), nasekané
  • 900 g smetanového sýru (např. Lučina smetanová, Philadelphia, nebo je možné použít plnotučný tvaroh, odkapaný) *
  • 250 g krupicového cukru
  • 30 g kakaového prášku
  • 4 velké vejce
Poleva:
  • 180 ml smetany ke šlehání, alespoň 31%
  • 170 g mléčné a hořké čokolády, nasekané na kousky
  • 1 PL cukru
POSTUP
korpus:
  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a solí.
  3. Dno dortové formy vel. 24 cm. vyložíme pečícím papírem a směs vtlačíme na dno.
  4. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, necháme zcela vychladnout.
  5. Teplotu trouby udržujeme na 175°C.
náplň:
  1. g čokolády rozpustíme/ rozehřejeme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a vymícháme do hladka. Vychladíme, aby byla vlažná a stále tekutá.
  2. V míse kuchyňského robotu ušleháme smetanový sýr dohladka.
  3. Postupně přidáváme cukr a kakaový prášek a po každém přidání řádně prošleháme.
  4. Přidáme vejce, jedno po druhém, a promícháme.
  5. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a pořádně prošleháme.
  6. Na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme.
  7. Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu.
  8. Vyndáme z trouby a necháme 10 minut vychladnout. Potom nožem cheesecake odříznete od stran formy a vyndáme cheesecake z formy. Necháme ho vychladit při pokojové teplotě. Potom přikryjeme víkem nebo fólií a přes noc ho vychladíme v lednici.
poleva:
  1. Druhý den připravíme polevu. V menším hrnci smícháme smetanu, čokoládu a cukr. Zahřejeme, až se čokoláda rozpustí a vymícháme ji dohladka. Necháme lehce vychladit. Potom směs nalijeme na cheesecake a rozetřeme do stran. Opět necháme vychladit, cca 1 hodinu.
  2. Krájíme ostrým nožem, který mezi řezy namočíme do horké vody a očistíme.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/06/23/cokoladovy-cheesecake/