dýňový cheesecake
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na korpus:
  • 20 ks sušenek Oreo, rozemletých
  • 60 g másla, rozpuštěného
na náplň:
  • 650 g smetanového sýru, např. Philadelpia, Lučina smetanová (možné použít plnotučný tvaroh, ale ne ten ve vaničce)
  • 425 g dýňového pyré
  • 4 vejce
  • 150 g krupicového cukru (pokud máte rádi sladší, tak až 200 g)
  • 60 g kysané smetany
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 15 g hladké mouky
  • 1½ ČL dýňového koření
  • ½ ČL melt skořice
  • ¼ ČL soli
POSTUP
korpus:
  1. Předehřejeme troubu na 175°C.
  2. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem a dortovou formu vel. 22 cm lehce vymažeme olejem, směs vtlačíme na dno a do ⅓ do stran.
  3. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, necháme zcela vychladnout.
  4. Teplotu trouby udržujeme na 175°C.
náplň:
  1. Smetanový sýr (nebo tvaroh) rozšleháme v míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem dohladka, přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme vejce, jedno po druhém, prošleháme, přidáme pyré, kysanou smetanu, vanilkový extrakt koření a sůl. Všechny suroviny pořádně promícháme a prošleháme.
  2. Směs nalijeme na připravený korpus a pečeme 1 hodinut a 15 minut. Nejlepší je formu položit na pečící plech, protože z ní bude kapat rozpuštěné máslo, tak aby se trouba zbytečně nezaneřádila. Při pečení zbytečně neotvíráme, jen zkontrolujeme, jestli horní část moc rychle nehnědne. Pokud ano, položíme na ni pečící papír.
  3. Po upečení necháme chvilku vychladnout, ale potom nožem cheesecake odřízneme od stran formy a opatrně ho vyndáme z formy.
  4. Necháme ho vychladit při pokojové teplotě. Potom přikryjeme víkem nebo fólií a přes noc ho vychladíme v lednici.
  5. Cheesecake ozdobíme rozpuštěnou čokoládou.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/10/27/dynovy-cheesecake-2/