čokoládový dort s čokoládovým krémem
- 250 g dortové mouky
- 200 g krupicového cukru
- 80 g kakaa (na pečení nebo holandského)
- 1 ½ ČL jedlé sody
- ¾ ČL soli
- 2 vejce
- 240 ml podmáslí
- 115 g másla, změklého
- 1 PL vanilkového extraktu
- 240 ml horké kávy (nebo 2 ČL instantní kávy rozpuštěné ve 240 ml horké vody)
- 3 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 225 g másla, změklého při pokojové teplotě
- 120 g hořké čokolády, rozpuštěné v mikrovlnné trubě, ale "vychlazené" při pokojové teplotě, tedy musí být pokojové teploty
- ½ ČL vanilkového extraktu
- špetka soli
- Troubu předehřejeme na 180°C a dna 2 dortových forem vel. 20 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Ve velké míse promícháme mouku, kakao, sodu a sůl. Odložíme.
- V míse kuchyňského robotu vyšleháme cukr s máslem do pěny, přidáme vejce, podmáslí a vanilkový extrakt a pořádně prošleháme dohladka (cca 3 minuty).
- Opatrně přidáme suché suroviny, lehce promícháme a pak opatrně vmícháme horkou kávu. Těsto bude poměrně řídké.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme mezi 2 formy a pečeme cca 35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
- Necháme vychladnout ve formách, cca 15 minut, potom vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout.
- Vychlazené korpusy rozřízneme, abychom získali 4 pláty.
- Bílky a cukr vyšleháme ručním mixérem za stálého míchání ve vodní lázni do hladka a bílé pěny. Směs zhoustne, jen pozor, abychom ji neuvařili!
- Potom sundáme z plotny a stále šleháme, dokud směs nevychladne na pokojovou teplotu.
- Následně přidáme máslo, kousek po kousku a za stálého mícháme vyšleháme do pěny, krém začne houstnout.
- Přidáme rozpuštěnu, ale vychladlou čokoládu, sůl, vanilkový extrakt a pořádně prošleháme.
- Krémem hned zdobíme.
- Množství krému by mělo vystačit na dort uvedené velikosti.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/11/30/cokoladovy-dort-s-cokoladovym-kremem/
3.5.3229