Celozrnné mrkvové muffiny bez cukru
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
  • 1 vejce
  • 120 g medu
  • 250 g jablečného pyré
  • 3 PL (45 ml) olivového oleje
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 200 g mrkve, nastrouhané najemno
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 ČL jedlé sody
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL mleté skořice
  • ¼ ČL soli
  • 50 - 75 g čokolády, nakrájené nadrobno, nebo rozinek, nasekaných oříšků, apod. - podle chuti
POSTUP
  1. Troubu předehřejeme na 250 °C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
  2. Ve středně velké míse rozšleháme vejce, přidáme med, jablečné pyré, olej a vanilkový extrakt a dobře promícháme, potom přidáme mrkev a opět dobře promícháme.
  3. Ve větší míse smícháme suché suroviny, tedy mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl, dobře promícháme.
  4. Mokré suroviny nalijeme do suchých, opatrně, ale dobře promícháme, až se všechny suroviny spojí. Potom opatrně zapracujeme čokoládu, nebo rozinky či oříšky.
  5. Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a navrch dáme několik kousků čokolády.
  6. Pečeme po dobu 7 - 8 minut na 250 °C, potom teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 7 - 8 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu není po vytažení suché.
  7. Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.
Recipe by Chutě světa at http://www.chute-sveta.cz/celozrnne-mrkvove-muffiny-bez-cukru/