domácí pappardelle
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
  • 280 g hladké mouky
  • 280 g semoliny (mouka na těstoviny z tvrdé pšenice)
  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 1 ČL soli
POSTUP
  1. V menší míse smícháme obě mouky a sůl, dobře promícháme. Vysypeme na vál, uděláme hromádku a do ní ďůlek.
  2. V hrníčku prošleháme žloutky s vajíčkem a opatrně je nalijeme do ďůlku.
  3. Opatrně začneme nožem vejce do mouky zapracovávat, až se s moukou spojí.
  4. Potom těsto zpracujeme ručně, ruce si pomoučníme hladkou moukou pokud by těsto bylo lepkavé, vál taky a hněteme ho alespoň 10 minut. Na konci by těsto mělo být perfektně spojené a pružné.
  5. Zabalíme do fólie nebo igelitového sáčku a necháme při pokojové teplotě min. 30 minut, klidně i přes noc odpočinout.
  6. Jakmile jsme připraveni těsto vyválet, vál si pomoučníme hladkou mouku a těsto rozdělíme na cca 6 kousků.
  7. Každý z nich vyválíme válečkem do obdélníkového tvaru tak, aby bylo co nejslabší. Vyválené pláty by měly být docela být docela dobře pomoučněné, aby se těstoviny neslepily.
  8. Vaříme ve vroucí osolené vodě s cca 1 PL oleje, cca 5 minut pokud jsou těstoviny čerstvé, pokud usušené, tak cca 8-10 minut.
  9. Těsto potom nařežeme (nožem nebo třeba nožem na pizzu) na šířku cca 1 cm.
Recipe by Chutě světa at http://www.chute-sveta.cz/domaci-pappardelle/