skořicoví šneci s kardamomem
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na těsto:
  • 240 ml teplého mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 2 vejce
  • 110 g změklého másla
  • 1 PL mletého kardamomu
  • ½ ČL soli
  • 600 g hladké mouky, ideálně na kynuté těsto
na náplň:
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 ČL mleté skořice
  • 25 g změklého másla
na dokončení
  • 1 vejce smíchané s 1 PL vody
POSTUP
těsto:
  1. V hrnku smícháme vlažné mléko, 1 PL cukru a droždí, dobře promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
  2. Do mísy kuchyňského roboru s hákem na hnětení (nebo ve větší míse) přidáme mouku, vejce, kvásek, zbytek cukru, sůl a kardamom.
  3. Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 až 5 minut, potom přidáme po částech změklé máslo a na na střední stupneň hněteme dál, dokud se z těsta nevytvoří měkká a pružná koule.
  4. Zpracované těsto vložíme do mísy vymazané máslem nebo olejeme a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
příprava šneků:
  1. Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.
  2. Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho obdélník velikosti 50 cm na 60 až 70 cm.
  3. Rovnoměrně na něj namažeme změklé máslo, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a lehce uválíme válečkem.
  4. Těsto pevně srolujeme a srolované nakrájíme na cca 15 - 18 kousků, cca 3 cm široké a konce vždy šikmo seřízneme, aby nám vytvořily pěkné tvary.
  5. Pečící plech vyložíme pečícím papírem.
  6. Nařezané šneky na něj naskládáme, dostatečně od sebe, aby se ani při pečení sebe nedotkly. Přikryjeme volně utěrkou a necháme opět vykynout, cca 1 hodinu.
  7. Jakmile jsou šneci vykynutí, začneme předehřívat troubu na 180°C.
  8. Těsně před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem s vodou a posypeme lehce cukrem.
  9. Vykynuté šneky pečeme cca 35 - 45 minut. Pokud začnou šneci brzy tmavnout, položíme na ně volně alobal nebo pečící papír.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2018/02/13/skoricovi-sneci-s-kardamomem/