30 g smetanového sýru, např. Philadelphia nebo Lučina smetanová, pokojové teploty
¼ ČL vanilkového extraktu
špetka soli
POSTUP
těsto:
V hrnku smícháme vlažné mléko, 1 PL cukru a droždí, dobře promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
Do mísy kuchyňského roboru s hákem na hnětení (nebo ve větší míse) přidáme mouku, vejce, kvásek, zbytek cukru a sůl.
Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 až 5 minut, potom přidáme po částech změklé máslo a na na střední stupneň hněteme dál, dokud se z těsta nevytvoří měkká a pružná koule, dalších cca 10 minut.
Zpracované těsto vložíme do mísy vymazané máslem nebo olejeme a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.
Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho obdélník velikosti 50 cm na 60 až 70 cm.
Rovnoměrně na něj namažeme změklé máslo, posypeme skořivou směsí a lehce uválíme válečkem.
Těsto pevně srolujeme a srolované nakrájíme na 12 - 16 kousků, cca 3 cm široké (podle délky válečku).
Zapékací mísu (nebo hlubokou pečící formu, i kulatou) vyložíme pečícím papírem.
Nařezané šneky do něj naskládáme tak, aby se jen velmi lehce nebo vůbec dotýkaly. Přikryjeme je potravinovou fólií a dáme je na noc kynout do lednice.
pečení:
Ráno předehřejeme troubu na 175°C. Jakmile se trouba předehřívá, šneky vyndáme z lednice a necháme je do té doby na lince.
Šneky pečeme cca 30. Pokud začnou šneci brzy tmavnout, položíme na ně volně alobal nebo pečící papír.
dokončení:
V misce vyšleháme vidličkou cukr a s máslem, přidáme smetanový sýr, vanilkový extrakt a špetku soli. Vyšleháme dohladka.
Šneky necháme lehce vychladnout, cca 20 minut a nalijeme na ně polevu.
Podáváme ideálně čerstvé, jen lehce vychlazené.
Uchováváme při pokojové teplotě, cca 2 - 3 dny; nebo v lednici cca 3 - 5 dní. Pro lepší zážitek necháme v mikrovlnné troubě rozehřát cca 30 vteřin.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2018/03/09/skoricovi-sneci-kynuti-pres-noc/