skořicoví šneci kynutí přes noc
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na těsto:
  • ½ kostka droždí (cca 20 g)
  • 240 ml vlažného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 85 g másla, změklého
  • 1 ČL soli
  • 2 vejce
  • 500 g hladké mouky, ideálně na kynuté těsto
na náplň:
  • 100 g hnědého třtinového cukru
  • 1½ PL mleté skořice
  • 85 g másla, změklého, aby se dalo roztírat
poleva:
  • 45 g másla, změklého
  • 60 g moučkového cukru
  • 30 g smetanového sýru, např. Philadelphia nebo Lučina smetanová, pokojové teploty
  • ¼ ČL vanilkového extraktu
  • špetka soli
POSTUP
těsto:
  1. V hrnku smícháme vlažné mléko, 1 PL cukru a droždí, dobře promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
  2. Do mísy kuchyňského roboru s hákem na hnětení (nebo ve větší míse) přidáme mouku, vejce, kvásek, zbytek cukru a sůl.
  3. Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 až 5 minut, potom přidáme po částech změklé máslo a na na střední stupneň hněteme dál, dokud se z těsta nevytvoří měkká a pružná koule, dalších cca 10 minut.
  4. Zpracované těsto vložíme do mísy vymazané máslem nebo olejeme a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
  5. Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.
  6. Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho obdélník velikosti 50 cm na 60 až 70 cm.
  7. Rovnoměrně na něj namažeme změklé máslo, posypeme skořivou směsí a lehce uválíme válečkem.
  8. Těsto pevně srolujeme a srolované nakrájíme na 12 - 16 kousků, cca 3 cm široké (podle délky válečku).
  9. Zapékací mísu (nebo hlubokou pečící formu, i kulatou) vyložíme pečícím papírem.
  10. Nařezané šneky do něj naskládáme tak, aby se jen velmi lehce nebo vůbec dotýkaly. Přikryjeme je potravinovou fólií a dáme je na noc kynout do lednice.
pečení:
  1. Ráno předehřejeme troubu na 175°C. Jakmile se trouba předehřívá, šneky vyndáme z lednice a necháme je do té doby na lince.
  2. Šneky pečeme cca 30. Pokud začnou šneci brzy tmavnout, položíme na ně volně alobal nebo pečící papír.
dokončení:
  1. V misce vyšleháme vidličkou cukr a s máslem, přidáme smetanový sýr, vanilkový extrakt a špetku soli. Vyšleháme dohladka.
  2. Šneky necháme lehce vychladnout, cca 20 minut a nalijeme na ně polevu.
  3. Podáváme ideálně čerstvé, jen lehce vychlazené.
  4. Uchováváme při pokojové teplotě, cca 2 - 3 dny; nebo v lednici cca 3 - 5 dní. Pro lepší zážitek necháme v mikrovlnné troubě rozehřát cca 30 vteřin.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2018/03/09/skoricovi-sneci-kynuti-pres-noc/