mrkvová roláda
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na roládu:
  • 95 g hladké mouky
  • 1½ ČL mleté skořice
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL mletého zázvoru
  • ½ ČL soli
  • ¼ ČL mletého muškátového oříšku
  • ⅛ ČL mletého hřebíčku
  • 3 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 PL rostliného oleje
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 150 g jemně nastrouhané mrkve
na krém:
  • 125 g moučkového cukru
  • 200 g smetanového sýru, např. Philadelphia nebo Lučina smetanová, pokojové teploty
  • 85 g másla, pokojové teploty
  • 1 ČL vanilkového extraktu
POSTUP
roláda:
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C a klasický velký plech vyložíme pečícím papírem a ještě k tomu nastříkáme olejem ve spreji nebo pomažeme lehce máslem.
  2. V míse smícháme mouku, skořici, prášek do pečiva, zázvr, sůl, muškátový oříšek a hřebíče. Promícháme a dáme stranou.
  3. V míse kuchyňského robotu nebo ručním mixérem ušleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme olej, vanilkový extrakt a opatrně vmícháme mrkev. Dobře promícháme.
  4. Těsto nalijeme na připravený plech a těsto rovnoměrně rozetřeme.
  5. Pečeme 12 až 15 minut.
  6. Zatímco se roláda peče, připravíme si slabou utěrku. Tu rovnoměrně posypeme moučkovým cukrem.
  7. Jakmile je roláda upečená, okamžitě ji na papíru (opatrně) vyndáme z plechu a položíme ji na připravenou utěrku. Opatrně sundáme papír.
  8. Roládu srolujeme do utěrky po kratší straně. Necháme vychladnout.
  9. Zatímco roláda chladne, připravíme si krém.
krém:
  1. Ve středně velké míse metlou ušleháme máslo s cukrem dohladka, přidáme sýr a důkladně prošleháme. Je potřeba, aby vše bylo pokojové teploty a dobře se spojilo.
  2. Nakonec vmícháme vanilkový extrakt.
  3. Jakmile je roláda vychlazená, naplníme ji krémem. Roládu opatrně rozbalíme z utěrky, potřeme rovnoměrně krémem, poházíme na krém rovnoměrně maliny a roládu opět opatrně zpátky srolujeme.
  4. Roládu zabalíme do fólie a necháme v chladu alespoň 1 hodinu odležet.
Recipe by Chutě světa at http://www.chute-sveta.cz/mrkvova-rolada/