50 g másla, pokojové teploty nakrájené na kostičky
80 g medu
maková náplň - hotová náplň, koupíte v obchodě
2 PL meruňkové marmelády na potření
POSTUP
Do teplého mléka přidáme 1 PL medu a droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
Do mísy kuchyňského roboru s hákem na hnětení (nebo ve větší míse) smícháme mouky, přidáme vejce, kvásek, zbytek medu a sůl.
Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 minuty, potom přidáme po částech změklé máslo a na na střední stupneň hněteme dál, dokud se z těsta nevytvoří měkká a pružná koule, dalších cca 10 minut.
Zpracované těsto vložíme do mísy vymazané máslem nebo olejeme a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.
Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho čtverec, cca 45 x 45 cm.
Rovnoměrně jej potřeme makovou náplní a srolujeme jako roládu a nakrájíme na cca 12 - 16 kousků.
Pečící formu o průměru 26 cm (nebo jinou pečící formu, mísu) vymažeme máslem.
Nařezané šneky do ní naskládáme tak, aby se lehce nebo vůbec dotýkaly, a to řezem nahoru. Přikryjeme je potravinovou fólií a necháme cca 30 minut kynout při pokojové tepltě.
Mezitím troubu předehřejeme na 200 °C.
Pečeme cca 45 - 60 minut nebo dozlatova. Lehce vychladlé šneky potřeme meruňkovou marmeládou.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2018/04/06/celozrnni-makovi-sneci/