celozrnný švestkový koláč
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na těsto:
  • 220 g celozrnné mouky (použila jsem špaldovou celozrnnou)
  • 200 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová)
  • 170 másla, vychlazeného, nakrájeného na kostičky
  • 1 PL cukru hnědého třtinového cukru
  • špetka soli
na náplň:
  • 500 - 600 g švestek, vypeckovaných, rozpůlených
  • 60 g hnědého třtinového cukru
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • 20 g špaldové nebo hladké mouky
  • ¼ ČL mleté skořice
  • ¼ ČL mletého kardamomu
  • špetka soli
POSTUP
těsto:
  1. Mouku, sůl a cukr dáme do mísy kuchyňského robotu a promícháme. Přidáme máslo a sýr a mícháme, dokud není z těsta koule Přendáme na vál a pořádně rukama zpracujeme, aby se všechny suroviny dobře promíchaly a nikde nezůstaly kousky másla.
  2. Těsto dáme do fólie nebo igelitového sáčku a necháme minimálně 2 hodiny vychladnout.
náplň:
  1. Všechny suroviny smícháme v míse, aby se dobře proprojili.
  2. dokončení:
  3. Jakmile jsme připraveni koláč péct, troubu předehřejeme na 180 °C.
  4. Část těsta (cca 200 g) dáme stranou, protože ji použijeme na horní část koláče.
  5. Zbytek rozválíme a vyložíme jím dno a strany koláčové formy vel. 28 cm.
  6. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme švestky.
  7. Zbývajícím těstem ozdobíme vrchní část koláče, pomažeme rozmíchaným vajíčkem s jednou lžící vody a posypeme lehce cukrem.
  8. Dáme na cca 15 minut do mrazáku.
  9. Potom pečeme cca 45 minut nebo do zlatova.
  10. Necháme vychladnout a podáváme.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2018/07/19/celozrnny-svestkovy-kolac/