220 g celozrnné mouky (použila jsem špaldovou celozrnnou)
200 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová)
170 másla, vychlazeného, nakrájeného na kostičky
1 PL cukru hnědého třtinového cukru
špetka soli
na náplň:
500 - 600 g švestek, vypeckovaných, rozpůlených
60 g hnědého třtinového cukru
½ ČL vanilkového extraktu
20 g špaldové nebo hladké mouky
¼ ČL mleté skořice
¼ ČL mletého kardamomu
špetka soli
POSTUP
těsto:
Mouku, sůl a cukr dáme do mísy kuchyňského robotu a promícháme. Přidáme máslo a sýr a mícháme, dokud není z těsta koule Přendáme na vál a pořádně rukama zpracujeme, aby se všechny suroviny dobře promíchaly a nikde nezůstaly kousky másla.
Těsto dáme do fólie nebo igelitového sáčku a necháme minimálně 2 hodiny vychladnout.
náplň:
Všechny suroviny smícháme v míse, aby se dobře proprojili.
dokončení:
Jakmile jsme připraveni koláč péct, troubu předehřejeme na 180 °C.
Část těsta (cca 200 g) dáme stranou, protože ji použijeme na horní část koláče.
Zbytek rozválíme a vyložíme jím dno a strany koláčové formy vel. 28 cm.
Na těsto rovnoměrně rozprostřeme švestky.
Zbývajícím těstem ozdobíme vrchní část koláče, pomažeme rozmíchaným vajíčkem s jednou lžící vody a posypeme lehce cukrem.
Dáme na cca 15 minut do mrazáku.
Potom pečeme cca 45 minut nebo do zlatova.
Necháme vychladnout a podáváme.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2018/07/19/celozrnny-svestkovy-kolac/