spekulky plněné čokoládovým krémem
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na spekulky:
  • 115 g másla, nakrájené na kostky
  • 50 g krupicového cukru
  • 150 g hnědého třtinového cukru
  • 1 ČL melasy
  • ½ ČL soli
  • ¼ ČL jedlé sody
  • 2½ ČL mleté skořice
  • ¼ ČL nastrouhaného muškátového oříšku
  • ½ ČL mletého zázvoru
  • ¼ ČL mletého hřebíčku
  • ¼ ČL mletého černého pepře
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 220 g hladké mouky
na náplň:
  • 55 g másla, pokojové teploty
  • 20 g kakaa. na vaření
  • 90 g moučkového cukru
  • ¼ ČL vanilkového extraktu
  • ⅛ ČL mleté skořice
  • špetka soli
  • ¼ ČL smetany ke šlehání
POSTUP
Spekulky:
  1. Do pěny utřeme máslo a cukry (nejlépe v míse kuchyňského robotu), přidáme vejce, melasu a vanilkový extrakt. Pořádně promícháme.
  2. V jiné míse smícháme všechny suché suroviny, tedy sůl, sodu, koření a mouku. Dobře promícháme.
  3. Přidáme do mokrých surovin a dobře promícháme, nejlépe tak, že částečně zpracované vyndáme na vál a rukama promícháme. Uděláme kouli, kterou dáme do igelitového sáčku nebo fólie a necháme v lednici alespoň přes noc odležet.
  4. Jakmile jsme připraveni péct, troubu předehřejeme na 175 °C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
  5. První díl těsta rozválíme na placku cca 3 - 5 mm vysokou, ze které vykrajujeme vykrajovátky různé tvary, Dáváme je na plech cca 2 cm od sebe a pečeme cca 8 - 10 minut nebo lehce dozlatova.
  6. Postupujeme stejně se zbytkem těsta..
  7. Necháme vychladnout a potom slepujeme čokoládovým krémem.
čokoládový krém:
  1. Máslo utřeme s kakaem dohladka, ideálně v míse kuchyňského robotu. Potom přidáme cukr a opět pořádně prošleháme. Přidáme trochu smetany, opravdu jen malé množství, prošleháme a nakonec extrakt, skořici a sůl. Všechno důkladně prošleháme, aby byl krém nadýchaný.
Recipe by Chutě světa at https://www.chute-sveta.cz/spekulky-plnene-cokoladovym-kremem/