švestkový cobbler
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
  • Cca 15 - 20 švestek, rozpůlených, vypeckovaných (klidně i víc podle chuti)
  • 100 g hnědého třtinového cukru
  • 1 ČL mleté skořice
na těsto:
  • 115 g másla, rozpuštěného
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 130 g hladké mouky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • 150 g cukru krystal (není třeba)
  • šlehačka nebo vanilková zmrzlina pro servírování
POSTUP
  1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Pečící plech velikosti 31x24 cm lehce vymažeme máslem. Na dno rozprostřeme švestky a rovnoměrně posypeme cukrem.
  2. V míse smícháme mouku a prášek do pečiva a pak hned přidáme máslo, cukr a vanilkový extrakt. Dobře, ale opatrně promícháme. Vznikne docela husté těsto.
  3. Těsto prsty rovnoměrně rozprostřeme na vrstvu švestek.
  4. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut.
  5. Potom zkontrolujeme a posypeme lehce cukrem krystal a pečeme dalších 10 minut, do zlatova.
  6. Před podáváním necháme 20-30 minut odstát a lehce vychladnout.
  7. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
Recipe by Chutě světa at https://www.chute-sveta.cz/svestkovy-cobbler/