Cca 15 - 20 švestek, rozpůlených, vypeckovaných (klidně i víc podle chuti)
100 g hnědého třtinového cukru
1 ČL mleté skořice
na těsto:
115 g másla, rozpuštěného
150 g krupicového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
130 g hladké mouky
1 ČL prášku do pečiva
½ ČL soli
150 g cukru krystal (není třeba)
šlehačka nebo vanilková zmrzlina pro servírování
POSTUP
Troubu předehřejeme na 175 °C. Pečící plech velikosti 31x24 cm lehce vymažeme máslem. Na dno rozprostřeme švestky a rovnoměrně posypeme cukrem.
V míse smícháme mouku a prášek do pečiva a pak hned přidáme máslo, cukr a vanilkový extrakt. Dobře, ale opatrně promícháme. Vznikne docela husté těsto.
Těsto prsty rovnoměrně rozprostřeme na vrstvu švestek.
Pečeme v předehřáté troubě 30 minut.
Potom zkontrolujeme a posypeme lehce cukrem krystal a pečeme dalších 10 minut, do zlatova.
Před podáváním necháme 20-30 minut odstát a lehce vychladnout.
Podáváme s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2019/09/13/svestkovy-cobbler/