25 - 30 g čerstvého droždí (trochu víc než půlka kostky)
¾ hrnku (180 ml) teplé vody
½ hrnku (100 g) krupicového cukru
1 ČL soli
¼ hrnku (60 ml) podmáslí
1 vejce
⅓ hrnku (80 ml) rostlinného oleje
4½ hrnku (560 g) hladké mouky
na náplň:
½ hrnku (113 g) másla, změklého
1¼ hrnku (250 g) hnědého třtinového cukru
2½ PL mleté skořice
2 PL kukuřičného škrobu
na polevu:
56 g smetanového sýra, např. Philadelphia, pokojové teploty
¼ hrnku (56 g) másla, změklého
1 ČL vanilkového extraktu
½ PL kukuřičného sirupu
1 ČL čerstvě vymačkané citrónové kůry
1¼ hrnku (156 g) moučkového cukru
POSTUP
těsto:
Do mísy kuchyňského robotu nalijeme teplou vodu, přidáme 1 PL krupicového cukru a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme stát cca 10 minut dokud droždí nezačne "pracovat."
Potom nasadíme na robot hnětací hák, přidáme zbývající cukr a sůl a promícháme.
V malé míse smícháme podmáslí, oleo a vejce a řádně prošleháme, až se všechny suroviny spojí. Nalijeme do mísy kuchyňkého robotu ke směsi droždí. Promícháme.
Začneme postupně přidávat mouku. Nejdříve 2 hrnky (250 g) a promícháme na nízký stupeň, dokud se mouka nevstřebá. Následně přidáme 1 hrnek (125 g) a promícháme. Potom už začneme dávat pozor a budeme přidávat jen po ½ hrnku (60 g). Těsto by mělo být lehce lepkavé, ale ne tak lepkavé, aby se lepilo na prsty, když na něj sáhnete. Těsto začnete pořádně hnětat - na vyšším stupni, až je pořádně uhnětené, cca 5 minut. Uhněteme váčné těsto.
Těsto vložíme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout, cca 1 - 2 hodiny.
náplň:
Všechny suroviny smícháme v misce.
příprava šneků:
Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.
Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho obdélník velikosti 50 cm na 60 až 70 cm.
Rovnoměrně na něj namažeme změklé máslo, posypeme skořivou směsí a lehce uválíme válečkem.
Těsto pevně srolujeme a srolované nakrájíme na 12 kousků, cca 3 cm široké (podle délky válečku).
Zapékací mísu (nebo hluboký pečící plech), ideálně velikosti 35 x 25 cm vyložíme pečícím papírem.
Nařezané šneky do něj naskládáme tak, aby se jen velmi lehce nebo vůbec dotýkaly. Přikryjeme volně utěrkou a necháme opět vykynout, cca 1 hodinu.
Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C.
Vykynuté šneky pečeme cca 35 - 45 minut. Pokud začnou šneci brzy tmavnout, položíme na ně volně alobal nebo pečící papír.
poleva a dokončení:
V míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixerem) ulšeháme máslo se smetanovým sýrem, přidáme vanilku, sirup a citrónovou šťávu. Prošleháme.
Postupně vmícháme moučkový cukr. Řádně prošleháme, cca 5 minut na středním stupni.
Polovinu připravené polevy nalijeme na z trouby vytažené šneky (poleva proteče dovnitř). Šneky necháme lehce vychladnout, cca 20 minut a nalijeme na ně zbývající polevu. Ta by měla již zůstat na šnecích.
Podáváme ideálně čerstvé, jen lehce vychlazené.
Uchováváme při pokojové teplotě, cca 2 - 3 dny; nebo v lednici cca 3 - 5 dní. Pro lepší zážitek necháme v mikrovlnné troubě rozehřát cca 30 vteřin.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2014/04/04/skoricovi-sneci/