pěna tiramisu
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
  • 20 - 50 ml espressa, vychlazeného (nebo 1½ ČL instantní kávy rozpuštěné v 60 ml horké vody, vychlazené)
  • 1 hrnek (240 m) smetany ke šlehání, alespoň 31%
  • 250 g mascarpone
  • 1¼ hrnku (155 g) moučkového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 PL (15 g) kakaového prášku
  • 2 PL strouhané čokolády (použila jsem hořkou)
POSTUP
  1. V míse kuchyňského robotu ušleháme mascarpone s cukrem, přidáme 1 PL (podle chuti až 3 nebo 4 PL) kávy, vanilkový extrakt a vyšleháme. Přendáme do mísy a odložíme na chvilku stranou.
  2. V umyté míse kuchyňského robotu vyšleháme smetanu ke šlehání dotuha.
  3. Vyšlehanou šlehačku opatrně vmícháme do směci mascarpone, opatrně, ale důkladně promícháme.
  4. Směs naplníme do igelitového sáčku, odstřihneme špičku a rovnoměrně rozdělíme do 4 sklenic o objemu 2 dcl.
  5. Postupně dávkujeme tak, aby každá vrstva měla přibližně jeden a půl a až dva centimetry.
  6. Každou vrstvu posypeme kakaem, potom zase dáme další vrstvu pěny, kakao, a tak dál, až směs spotřebujeme. Úplně nahoře zůstane vsrtva pěny, kterou můžeme znovu posypat kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.
  7. Připravený dezert ihned podáváme nebo uchováváme cca 4 hodiny v lednici.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/04/25/pena-tiramisu/