20 - 50 ml espressa, vychlazeného (nebo 1½ ČL instantní kávy rozpuštěné v 60 ml horké vody, vychlazené)
1 hrnek (240 m) smetany ke šlehání, alespoň 31%
250 g mascarpone
1¼ hrnku (155 g) moučkového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
1 PL (15 g) kakaového prášku
2 PL strouhané čokolády (použila jsem hořkou)
POSTUP
V míse kuchyňského robotu ušleháme mascarpone s cukrem, přidáme 1 PL (podle chuti až 3 nebo 4 PL) kávy, vanilkový extrakt a vyšleháme. Přendáme do mísy a odložíme na chvilku stranou.
V umyté míse kuchyňského robotu vyšleháme smetanu ke šlehání dotuha.
Vyšlehanou šlehačku opatrně vmícháme do směci mascarpone, opatrně, ale důkladně promícháme.
Směs naplníme do igelitového sáčku, odstřihneme špičku a rovnoměrně rozdělíme do 4 sklenic o objemu 2 dcl.
Postupně dávkujeme tak, aby každá vrstva měla přibližně jeden a půl a až dva centimetry.
Každou vrstvu posypeme kakaem, potom zase dáme další vrstvu pěny, kakao, a tak dál, až směs spotřebujeme. Úplně nahoře zůstane vsrtva pěny, kterou můžeme znovu posypat kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.
Připravený dezert ihned podáváme nebo uchováváme cca 4 hodiny v lednici.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/04/25/pena-tiramisu/