polévka z bílého chřestu
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
  • 2 PL (30 g) másla
  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 hrnky (480 ml) zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 ČL soli
  • 1 balení (500 g) bílého chřestu
  • 1 ČL čerstvě nastrouhané citrónové kůry
  • ½ ČL čerstvě mletého pepře
  • 1 balení (200 ml) smetany ke šlehání
  • 2 vaječné žloutky
POSTUP
  1. V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibuli, cca 5 minut.
  2. Přidáme vývar, sůl a přivedeme k varu.
  3. Z chřestu odkrojíme tvrdé konce a zbytek nakrájíme na menší kousky. Přidáme ho do vroucího vývaru a vaříme cca 10 minut.
  4. Mezitím ve smetaně rozmicháme vaječné žloutky.
  5. Stáhneme z plotny, přidáme citrónovou kůru a pepř a nalijeme do mixeru. Směs rozmixujeme dohladka a během mixování do ní nalijeme směs se žloutky. Promixujeme, aby se udělala lehká pěna. Pokud nám mezitím polévka vychladla, ještě ji necháme lehce prohřát, uvařily žloutky. Pokud byla ale horká, mělo by to stačit.
  6. Dochutíme solí a pepřem a hned podáváme.
Recipe by Chutě světa at https://www.chute-sveta.cz/polevka-z-bileho-chrestu/