domácí toastový chléb
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
  • ½ hrnku (120 ml) teplé vody
  • ½ kostky (cca 20 g) droždí
  • 3 hrnky (360 gramů) hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 ČL soli
  • 1½ PL cukru
  • ¼ hrnku (56 gramů) rozpuštěného másla
  • ¼ hrnku (60 ml) mléka
POSTUP
  1. Do hrnku dáme vodu, 1 ČL cukru a droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 5-10 minut. .
  2. Do mísy kuchyňského roboru s hákem na hnětení (nebo ve větší míse) přidáme mouku, vyhloubíme uprostřed, přidáme vejce, mléko, zbytek cukru, máslo a kvásek.
  3. Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 až 5 minut, potom na střední dokud se z těsta nevytvoří měkká a pružná koule.
  4. Zpracované těsto vložíme do mísy a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
  5. Jakmile je těsto vykynuté, předehřejeme troubu na 175 °C.
  6. Vykynuté těsto vyndáme na vál a vyválíme ho obdélníku vel. 10 x 25 cm.
  7. Těsto pevně srolujeme a bochník vložíme do bochníkové pečící formy (vel. 26x11 cm), kterou jsme před tím lehce vymyzali máslem.
  8. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 kynout.
  9. Pečeme 30 minut do zlatova. .
  10. Před vyndáním z formy ho necháme lehce vychladnout.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/05/25/domaci-toastovy-chleb/