rybízový koláč
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na těsto:
  • 425 g hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ¼ ČL soli
  • 225 g másla, studeného, nakrájeného na kostky
  • 1 vejce
na náplň:
  • 250 g rybízu
  • 50 g krupicového cukru (až 100 g pro sladší variantu)
  • 2-3 ČL kukuřičného škrobu
  • 1 PL citrónové šťávy
POSTUP
těsto:
  1. Troubu předehřejeme na 175 °C a plech velikosti 31 x 24 cm vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem.
  2. Ve středně velké míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Vidličkou vmícháme máslo, potom vejce, potom přendáme na vál a těsto zpracujeme. Pozor! těsto bude drobivé.
  3. Víc než polovinu těsta vtlačíme na dno pečícího plechu a pečeme v předehřáté troubě 10 minut. Potom vyndáme a necháme lehce vychladnout. Mezitím si připravíme náplň.
náplň:
  1. V jiné míse opatrně smícháme cukr a škrob a lehce promícháme s rybízem a citrónovou šťávou. Rovnoměrně rozprostřeme na lehce vychlazený korpus. Navrch nerovnoměrně nadrobíme zbytek těsta. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 - 45 minut nebo dozlatova.
  2. Před krájením necháme zcela vychladnout.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/07/13/rybizovy-kolac/