1 vanilkový lusk, rozpůlený po délce a zrníčka vyškrábaná z obou polovin lusku
špetka soli
3 žloutky
120 g kvalitní hořké čokolády, jemně nasekané
2 PL (30 g) másla
POSTUP
Ve středně velkém hrnci smícháme mléko, smetanu, cukr, kukuřičný sirup a sůl. Ohřejeme na středním stupni, pravidelně mícháme, dokud se cukr nerozpustí a směs je na hraně bodu varu. Sundáme z plotny a namočíme do ní vanilkové lusky a vyškrábaná semínka. Přikryjeme pokličkou a odstavíme na cca 1 hodinu. .
V větším hrnci rozšleháme metlou žloutky.
Mléčnou směs vrátíme na plotnu (lusky pořád ve směsi) a zahřejeme na středním stupni skoro k bodu varu. Postupně přidáme mléčnou směs do žloutků, tak na 4 krát, hrnek po hrnku a pořád mícháme. Tak se nám žloutky neuvaří.
Potom hrnec s mléčnou směsí se žloutky vrátíme na plotnu a za stálého míchání zahříváme na nižším stupni, dokud směs nezhoustne. Pozor !!! směs se nesmí vařit !!!
Potom směs procedíme přes jemné sítko a odstraníme veškeré kousky, které zbyly z vanilkového lusku. Přikryjeme pokličkou a necháme odstát 2 hodiny při pokojové teplotě. Potom v necháme vychladit nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
Až bude směs vychlazená, připravíme ji ve zmrzlinovači podle návodu.
Zatímco se zmrzlina připravuje ve zmrzlinovači, připravíme čokoládu.
Do menší misky vhodné do mikrovlnné trouby dáme máslo a čokoládu a rozehřejeme ji v mikrovlnné troubě cca 15 - 30 vteřin, vymícháme dohladka. Necháme lehce vychladit a potom dáme čokoládu do igelitového sáčku, kterému ustřihneme špičku. Skutečně jen malý kousek odstříhneme, protože čím větší, tím víc čokolády ze sáčku poteče a kousky be zmrzlině by byly moc velké. Na druhou stranu ani ne moc malý, tak cca půl centimetru.
Když je zmrzlina ve zmrzlinovači skoro hotová, pomalu do ní vymačkáme čokoládu z igelitového sáčku, zatímco se zmrzlinovač pořád točí.
Hotovou zmrzlinu přendáme do nádoby vhodné do mrazničky a necháme domrazit.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/08/03/stracciatella/