stracciatella
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
  • 2 hrnky (480 ml) plnotučného mléka
  • 1 hrnek (240 ml) smetany ke šlehání, 31%
  • ⅔ hrnku (135 g) krupicového cukru
  • 1 PL kukuřičného sirup
  • 1 vanilkový lusk, rozpůlený po délce a zrníčka vyškrábaná z obou polovin lusku
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 120 g kvalitní hořké čokolády, jemně nasekané
  • 2 PL (30 g) másla
POSTUP
  1. Ve středně velkém hrnci smícháme mléko, smetanu, cukr, kukuřičný sirup a sůl. Ohřejeme na středním stupni, pravidelně mícháme, dokud se cukr nerozpustí a směs je na hraně bodu varu. Sundáme z plotny a namočíme do ní vanilkové lusky a vyškrábaná semínka. Přikryjeme pokličkou a odstavíme na cca 1 hodinu. .
  2. V větším hrnci rozšleháme metlou žloutky.
  3. Mléčnou směs vrátíme na plotnu (lusky pořád ve směsi) a zahřejeme na středním stupni skoro k bodu varu. Postupně přidáme mléčnou směs do žloutků, tak na 4 krát, hrnek po hrnku a pořád mícháme. Tak se nám žloutky neuvaří.
  4. Potom hrnec s mléčnou směsí se žloutky vrátíme na plotnu a za stálého míchání zahříváme na nižším stupni, dokud směs nezhoustne. Pozor !!! směs se nesmí vařit !!!
  5. Potom směs procedíme přes jemné sítko a odstraníme veškeré kousky, které zbyly z vanilkového lusku. Přikryjeme pokličkou a necháme odstát 2 hodiny při pokojové teplotě. Potom v necháme vychladit nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
  6. Až bude směs vychlazená, připravíme ji ve zmrzlinovači podle návodu.
  7. Zatímco se zmrzlina připravuje ve zmrzlinovači, připravíme čokoládu.
  8. Do menší misky vhodné do mikrovlnné trouby dáme máslo a čokoládu a rozehřejeme ji v mikrovlnné troubě cca 15 - 30 vteřin, vymícháme dohladka. Necháme lehce vychladit a potom dáme čokoládu do igelitového sáčku, kterému ustřihneme špičku. Skutečně jen malý kousek odstříhneme, protože čím větší, tím víc čokolády ze sáčku poteče a kousky be zmrzlině by byly moc velké. Na druhou stranu ani ne moc malý, tak cca půl centimetru.
  9. Když je zmrzlina ve zmrzlinovači skoro hotová, pomalu do ní vymačkáme čokoládu z igelitového sáčku, zatímco se zmrzlinovač pořád točí.
  10. Hotovou zmrzlinu přendáme do nádoby vhodné do mrazničky a necháme domrazit.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/08/03/stracciatella/