pizza quattro formaggi
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na těsto:
  • 320 g hladké mouky
  • necelá ½ droždí (cca 15 - 20 g)
  • ¾ ČL soli
  • 250 ml studené vody
  • ½ PL extra panenského olivového oleje
na náplň:
  • 2 PL smetany ke šlehání
  • 200 g strouhané mozzarelly
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 100 g sýru s plísní na povrchu (např. Hermelín)
  • (nebo 100 - 125 g mozzarella, koule, nakrájená na plátky)
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
POSTUP
těsto:
  1. Do mísy kuchyňského robotu nasypeme mouku, rozdrobíme do ní droždí, přidáme sůl a olivový olej a vodu, nasadíme hnětací hák.
  2. Na nízký stupeň suroviny promícháme.
  3. Zvýšíme na vysoký stupeň a necháme těsto hnětat, cca 10 minut. Těsto by mělo být pružné, podle potřeby přidáme cca 1 PL studené vody a znovu hněteme.
  4. Po 10 minutách těsto vyndáme na vál a rozdělíme na 3 stejné kusy*, ze kterých uděláme bochánky.
  5. Vál lehce naolejujeme, bochánky na něj položíme a přikryjeme je utěrkou Necháme při pokojové teplotě alespoň 2 hodiny kynout.
  6. Jakmile jsme připraveni pizzu péct, vložíme do trouby pizza kámen a předehřejeme troubu na 250 °C. Troubu musíme předehřát alespoň 60 minut - přečtěte si můj článek Pizza: tipy a triky.
  7. Jiný vál nebo pracovní plochu lehce poprášíme moukou, vezmeme si jeden kus těsta, který na pomoučněný vál položíme a opatrně, od středu ke kraji prsty tvarujeme kruh, který bude asi 25 cm v průměru. Opatrně prsty taháme za těsto, dokud nemáme pěkný kruh nebo ovál. Těsto přeneseme na pečící papír.
  8. Na těsto rozetřeme smetanu nasypememe strouhanou mozzarellu a rovnoměrně rozložíme zbývající sýry.
  9. Přendáme pizzu na papíře na rozpálený pizza kámen (nebo na rozpálený plech) - pozor, je neskutečně horký. Papír s pizzou nám po plechu krásně sklouzne a jen opatrně ho upravíme na pizza kamenu nebo horkém plechu. (Necháme u papíru okraje trochu větší, abychom za ně mohli tahat, až budeme pizzu na kamenu upravovat.)
  10. Pečeme necelých 10 minut, průběžně kontrolujeme, abychom ji nepřipáli.
  11. Upečenou pizzu opatrně přendáme na studený plec, necháme 5 minut odstát a nakrájíme.
  12. *Zbylé bochánky těsta můžeme zabalit do potravinové fólie a dát do lednice, spotřebovat do 72 hodin; nebo dát zamrazit. Těsto necháme pak vykynout při pokojové teplotě cca 2 hodiny, při rozmrazení od rána do večera.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2017/10/20/pizza-quattro-formaggi/