zimní rajčatová polévka
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
  • 4 plátky kvalitní slaniny, nakrájené na kousky
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 1 malá cibule
  • 1 PL olivového oleje
  • 2 ČL rajčatového protlaku
  • 1 PL hladké mouky
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • ½ ČL sušeného tymiánu
  • 800 g krájených rajčat v konzervě
  • 1½ ČL soli
  • ¼ ČL čerstvě mletého pepře
  • 2 ČL cukru nebo medu, podle chuti
  • 120 ml smetany ke šlehání, 31%
POSTUP
  1. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme slaninu a za častého míchání osmažíme, cca 10 minut, potom přidáme mrkev a smažíme dalších 5 minut.
  2. Přidáme protlak, promícháme a mícháme, cca dalších 5 minut, potom přidáme mouku, promícháme, smažíme cca 3 minuty.
  3. Postupně vlijeme vývar, stále mícháme, aby se nevytvoiřly hrudky.
  4. Přidáme bobkový list, tymián, sůl, pepř a rajčata, promícháme a za občasného míchání vaříme pod pokličkou alespoň 30 minut, max 45.
  5. Potom vyndáme bobkový list a ponorným mixerem rozmixujeme dohladka.
  6. Dochutíme cukrem, solí a pepřem a nakonec přidáme smetanu a už nevaříme.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2018/01/11/zimni-rajcatova-polevka/