čokoládové cookies s bílou čokoládou
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
  • 115 g másla, změklého
  • 150 g hnědého třtinového cukru (tmavě hnědého)
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 1 ČL jedlé sody
  • 135 g hladké mouky (ideálně na křehké pečivo)
  • ⅛ ČL soli
  • 1 PL instantního kafe (ideálně práškové)* - i bez kofeinu
  • 40 g kakaa na pečení
  • 200 g bílé čokolády nakrájené na kostičky
POSTUP
  1. Troubu předehřejeme na 175° C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
  2. V míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, dobře promícháme a odložíme stranou.
  3. Máslo s cukrem ušleháme do pěny, cca 5 až 10 minut, nejlépe v kuchyňském robotu, přidáme vejce, vanilku a pořádně prošleháme, dalších cca 5 minut.
  4. Do směsi přidáme kafe a kakao, dobře prošleháme.
  5. Potom opatrně vmícháme směs mouky a dobře, ale opatrně promícháme. V robotu mícháme buď na nízký stupeň, nebo mícháme vařečkou. Jakmile jsou všechny suroviny dobře spojené, opatrně vmícháme cca ¾ čokolády, tedy cca 150 g. Osttaní si necháme na zdobení.
  6. Čokoláda musí být do směsi pořádně zapracovaná.
  7. Ze směsi vytvarujeme kuličky velikosti 2 PL, tedy 30 g. Položíme je na plech v dostačném a rovnoměrném rozestupu, max. 3 na šířku i na výšku, tedy 9 ks na jeden plech.
  8. Do kuliček lehce vtlačíme několik kousků čokolády.
  9. Pečeme v předehřáté troubě 8 minut.
  10. Upečené cookies vyndáme z trouby a necháme alespoň 5 minut na plechu vychladnout než s nimi budeme manipulovat.
  11. *Pokud máme pouze granulovanou instatní kávu, můžeme ji "propasírovat" skrz drobné sítko, třeba na čas, aby z ní byl prášek. Použila jsem kafe bez kofeinu.
Recipe by Chutě světa at https://www.chute-sveta.cz/cokoladove-cookies-s-bilou-cokoladou/