kuřecí tikka masala
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na marinádu:
  • 500 g kuřecích prsou nakrájených na kostky
  • 250 g bílého jogurtu
  • 1 PL koření garam masala
  • 1 PL citrónové šťávy
  • 1 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ ČL mletého zázvoru
na omáčku
  • 400 g rajčatového pyré
  • 240 ml smetany ke šlehání, alespoň 31%
  • ¼ ČL kajenského pepře
  • 5 stroužků česneku, lisovaných
  • 1 PL (15 g) másla
  • 4 ČL koření garam masala
  • ½ ČL červené papriky
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL mleté kurkumy
  • na dokončení:
  • rýže basmati
  • čerstvý koriandr
garam masala koření:
  • 1 PL kumínu, římského kmínu
  • 1½ ČL mletého koriandru
  • 1½ ČL mletého kardamomu
  • 1½ ČL černého pepře
  • 1 ČL mleté skořice
  • ½ ČL mletého muškátového oříšku
  • ½ ČL mletého hřebíčku
POSTUP
koření garam masala:
  1. Všechny suroviny smícháme a uchováváme ve skleněné skleničce.
marináda:
  1. Všechny suroviny smícháme v míse, promícháme, přikryjeme plastovou fólií a necháme odležet v lednici alespoň 1 hodinu.
  2. Potom dáme kuřecí kousky i s marinádou na pánev a na středním stupni smažíme/ vaříme cca 10 minut dokud není maso uvařené.
  3. Teplotu snížíme na nižší stupeň. K masu přidáme máslo, kajenský pepř a česnek a smažíme cca 1 minutu. Přidáme rajčatové pyré, smetanu, koření garam masala, papriku a sůl. Dobře promícháme. Přivedeme k varu a potom snížíme teplotu na nízký stupeň a vaříme alespoň 20 až 30 minut než bude kuře měkké a omáčka nezíská oranžovou barvu.
  4. Podáváme s rýží basmati.
  5. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2018/03/02/kureci-tikka-masala/