velikonoční čokoládovo-mrkvový dort
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
na dort:
  • 100 g pekanových ořechů, mletých (příp. jiné ořechy, které máte rádi, mandle, lískové, vlašské)
  • 340 g mrkve, nastrouhané najemno
  • 200 g kompotovaného ananasu, odkapaného a rozmixovaného
  • 4 vejce
  • 100 g hnědého třtinového cukru
  • 100 g krupicového cukru
  • 240 ml slunečnicového oleje
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky, ideálně dortové, ale nemusí být
  • 80 g celozrnné mouky
  • 25 g kakaa na pečení
  • 1 ČL jedlé sody
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • 2 ČL mleté skořice
  • ¼ ČL strouhaného muškátového oříšku
na krém:
  • 100 g mléčné čokolády
  • 170 g hořké čokolády
  • 170 g smetanového sýru, např. Philadelphia nebo Lučina smetanová, pokojové teploty
  • 85 g másla, pokojové teploty
  • 240 g moučkového cukru
  • 4 PL kakaa na pečení
  • ½ ČL soli
  • 160 g kysané smetany
POSTUP
dort:
  1. Troubu předehřejeme na 180° C a dno dvou dortových forem vel. 20 cm vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem.
  2. Ve středně velké míse smícháme obě mouky, ořechy, sůl, skořici, muškátový ořišek, jedlou sodu, prášek do pečiva a kakao. Dobře promícháme a odložíme stranou.
  3. Vejce utřeme s cukrem do pěny, např. v kuchyňském robotu nebo ručním mixerem. Postupně přidáme mrkev, ananas, olej a vanilku. Dobře promícháme.
  4. Nakonec přidáme smíchané suché suroviny, dobře, ale velmi opatrně promícháme.
  5. Těsto rozdělíme do připravených forem a obě najednou pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá.
  6. Upečený dort necháme zcela vychladnout a pak ho vyndáme z formy a rozříznete každý z nich na půl, abychom měli 4 pláty.
  7. Zatímco dort chladne, připravíme si krém.
krém:
  1. Čokoládu dáme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a rozpustíme v mikrovlnné troubě, cca 1 minutu. Záleží na výkonu troubu. Rozpuštěnou čokoládu promícháme vidličkou úplně dohladka a necháme vychladit při pokojové teplotě, musí zůstat v tekutém stavu.
  2. V míse kuchyňského robotu nebo i ruční metlou ušleháme máslo s cukrem dohladka, přidáme sýr a dobře prošleháme, aby nezůstaly žádné hrudky. Proto je důležité, aby máslo i sýr byl pokojové teploty!
  3. Přidáme kakao a sůl, dobře promícháme.
  4. Nakonec přidáme na střídačku kysanou smetanu a vychladlou čokoládu. Všechno dobře promícháme. Krém by měl mít konzistenci akorát k použití, případně ho můžeme nechat na cca 30 minut vychladit v lednici.
dokončení:
  1. Krémem dort naplníme a ozdobíme. Množství krému by mělo bez problému vystačit na uvedený dort
Recipe by Chutě světa at https://www.chute-sveta.cz/velikonocni-cokoladovo-mrkvovy-dort/