kubánské trhané hovězí
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
  • 1 kg kvalitního hovězího zadního, vcelku
  • 500 ml pasírovaných rajčat
  • 1 zelená paprika, nakrájená nadrobno
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1-2 PL nakladánaných jalapeňo papriček, nakrájených nadrobno
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • 2 ČL sušeného oregana
  • 2 ČL soli
  • 1 PL kumínu, římského kmínu
  • 1 PL octa
  • 6 stroužků česneku, utřených
  • hrst čerstvého koriandru, nasekaného - na ozdobení a dokončení
POSTUP
pomalý hrnec:
  1. Maso osolíme a opepříme a vložíme do pomalého hrnce. Přidáme zbytek surovin, kromě koriandru, dobře promícháme a vaříme na pomalý stupeň cca 7-8 hodin, na rychlý cca 4-5 hodin.
  2. Během vaření můžeme párkrát maso rychle otočit a omáčku promíchat.
  3. Po uvaření maso vyndáme, "roztrháme" vidličkou a promícháme s omáčkou.
  4. Případně dochutíme solí a pepřem a podáváme na rýži a s kubánskými fazolemi, dochucené nasekaným čerstvým koriandrem.
bez pomalého hrnce:
  1. Maso osolíme a opepříme a zprudka orestujeme na pánvi na trochu oleji ze všech stran, aby se zatáhlo.
  2. Maso dáme do hrnce, ideálně litinového, přidáme všechny ostatní suroviny (kromě koriandru), dobře promícháme, přikryjeme pokličkou.
  3. Troubu předehřejeme na 150 °C, potom teplotu snížíme na 90 - 100 °C.
  4. Maso v hrnci pečeme cca 8 až 10 hodin, třeba celou noc. Maso se musí po upečení doslova rozpadat.
  5. Po upečení maso vyndáme, "roztrháme" vidličkou a promícháme s omáčkou.
  6. Případně dochutíme solí a pepřem a podáváme na rýži a s kubánskými fazolemi, dochucené nasekaným čerstvým koriandrem.
Recipe by Chutě světa at https://www.chute-sveta.cz/kubanske-trhane-hovezi/