celozrnní makoví šneci
 
DOBA PŘÍPRAVY
DOBA VAŘENÍ
CELKEM
 
SUROVINY
  • 200 g celozrnné mouky
  • 300 g špaldové mouky
  • ½ ČL soli
  • ½ kostka droždí
  • 2 vejce
  • 250 ml teplého mléka
  • 50 g másla, pokojové teploty nakrájené na kostičky
  • 80 g medu
  • maková náplň - hotová náplň, koupíte v obchodě
  • 2 PL meruňkové marmelády na potření
POSTUP
  1. Do teplého mléka přidáme 1 PL medu a droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
  2. Do mísy kuchyňského roboru s hákem na hnětení (nebo ve větší míse) smícháme mouky, přidáme vejce, kvásek, zbytek medu a sůl.
  3. Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 minuty, potom přidáme po částech změklé máslo a na na střední stupneň hněteme dál, dokud se z těsta nevytvoří měkká a pružná koule, dalších cca 10 minut.
  4. Zpracované těsto vložíme do mísy vymazané máslem nebo olejeme a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
  5. Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.
  6. Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho čtverec, cca 45 x 45 cm.
  7. Rovnoměrně jej potřeme makovou náplní a srolujeme jako roládu a nakrájíme na cca 12 - 16 kousků.
  8. Pečící formu o průměru 26 cm (nebo jinou pečící formu, mísu) vymažeme máslem.
  9. Nařezané šneky do ní naskládáme tak, aby se lehce nebo vůbec dotýkaly, a to řezem nahoru. Přikryjeme je potravinovou fólií a necháme cca 30 minut kynout při pokojové tepltě.
  10. Mezitím troubu předehřejeme na 200 °C.
  11. Pečeme cca 45 - 60 minut nebo dozlatova. Lehce vychladlé šneky potřeme meruňkovou marmeládou.
Recipe by User's Blog! at https://www.chute-sveta.cz/2018/04/06/celozrnni-makovi-sneci/