• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Chutě světa

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

houbový krém

24. dubna 2015 / Jarka / Leave a Comment

Na začátku roku jsem si dala jedno předsevzetí. Každé hlavní, tedy polední jídlo, servírovat s polévkou. Tak, jak je zvykem a tak, jak jsem vyrostla. Přiznávám, dost jsem to předtím flákala. Což mě zpětně mrzí, ale jak se říká, lepší pozdě, nežli později. A tak, pokud sledujete můj blog nějakou chvíli, tak jste si určitě všimli, že vás tento rok zásobuji poměrně často recepty na polévku. Věřím ale, že je vítáte, protože jste si o ně sami psali.

Když se řekne houbová polévka, tak si vybavím koleje. Myslím ty vysokoškolské. Se spolubydlícími jsme si houbovou polévku dělaly poměrně často. Tedy tu ze sáčku. A byla dobrá. Aspoň jsme si to tehdy namlouvaly. Když jsem si nedávno zkracovala v obchodě cestu přes uličku se sušenými polévkami a instatním jídlem, viděla jsem, že se pořád dělá. A snad má i stejný obal. A tak mě napadlo, že bych ji mohla udělat. Tedy ne ze sáčku, ale domácí a hlavně, podle vlastního receptu.

Tuto polévku jsem dělala už asi třikrát, než jsem doladila poměr všech surovin tak, aby byla – podle mě – ideální. I když ideální není asi to pravé slovo. Je famózní, a přitom neuvěřitelně rychlá a lehká na přípravu. Půl kila žampiónů, česnek, cibule, kvalitní zeleninový vývar a hlavně kmín. Ten si totiž s houbami rozumí nejlépe. Ale jinak žádné zahušťovadlo, žádná mouka, jíška nebo brambory. Jen rozmixované žampióny. Polévky ráda dělám krémové, smetanové, a tak ani v této nemůže chybět smetana ke šlehání. Polévku neuvěřitelně zjemní. Nejlepší je čerstvými krutóny. Do nich často před pečením nebo smažením na másle přidám ještě lžíci sušených italských bylinek. V mikrovlnce rozpustím v misce asi 50 gramů másla, do něho přidám bylinky, promíchám a nakonec přidám nakrájenou housku, kterou v tom bylinkovém másle obalím. Hned dávám buď na plech do předehřáté trouby nebo na rozpálenou pánev. Dělám je poměrně často, protože dokážou příjemně ochutit jakoukoliv polévku, ale mám pocit, že s touto polévkou si vysloveně sedly.

převzato: www.chute-sveta.cz (Jarka, vlastní recept)

houbový krém

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 20 minutes

Category: polévky, všechny recepty

Servings:  6 - 8

houbový krém

Ingredients

  • 1 středně velká cibule, nakrájená na drobno
  • 3 stroužky česneku, utřeného
  • 500 g žampiónů, čerstvých, oloupaných a nakrájených na plátky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 3/4 ČL mletého kmínu
  • 1/4 až 1/2 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 1 1/2 ČL soli
  • 1 balení (210 g) smetany ke šlehání, alespoň 31%

Instructions

  1. Na másle zpěníme cibuli, mícháme až zesklovatí.
  2. Přidáme česnek a smažíme jen asi minutu, mícháme.
  3. Přidáme žampióny a promícháme, dusíme až pustí šťávu a změknou, cca 10 minut.
  4. Přidáme vývar, sůl, pepř a kmínu a vaříme na středním stupni 20 až 30 minut.
  5. Rozmixujeme dohladka ve stolním mixeru (nikoli ponorném) a přendáme zpět do hrnce. Prohřejeme na mírném stupni.
  6. Sundáme z plotny a přidáme smetanu. Promícháme a případně dochutíme solí a pepřem.
  7. Podáváme s krutóny.
6.4.5
https://www.chute-sveta.cz/houbovy-krem/

 

Kategorie: polévky, všechny recepty

Reader Interactions

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

KDO JSEM

Trochu o mně: ráda jím, ráda vařím, ráda peču. Hlavně pro svoji rodinu. A taky pro vás. Jsem ženou a mámou dvou malých dcer, která má radost když jim chutná.
Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo na Facebooku.Těším se!

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Vítejte v Chutích světa! Jmenuji se Jarka a toto je moje virtuální kuchyně. Zvu vás dál. -->

RECEPTY E-MAILEM

Oblíbené recepty

Nejnovější piny

Footer

Čekám na vaši zprávu

Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo mně ho zašlete.

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Oblíbené recepty

Copyright © 2021 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook
Tato stránka používá cookies: Zjistit víc