Každý rok vždycky přemýšlím, jestli na Valentýna připravit nějaký tematický recept. Už tady nějaké mám, nejoblíbenější je asi dort červený samet, ale stejně nad tím rok co rok dumám. A tak jsem šla do toho. Asi taky proto, že tyto sušenky jsou takovým chameleónem. Když je neužijete na Valentýna, vykrájejte třeba jiné tvary a hned máte vánoční cukroví.
Krásného Valentýna! Ať je váš dnešní, už tak přeslazený den, sladký.
Ingredients
- 2 1/2 hrnku (180 g) hladké mouky
- 1/2 ČL mleté skořice
- 1/2 ČL soli
- 1/ ČL prášku do pečiva
- 3/4 hrnku (95 g) loupaných mandlí, celých
- 1/2 hrnku (100 g) hnědého třtinového cukru
- 1 hrnek (226 g) másla, pokojové teploty
- 1/2 hrnku (65 g) moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/4 ČL mandlového extraktu
Instructions
- V míse smícháme mouku, skořici, sůl a prášek do pečiva, dobře promícháme a dáme strarnou.
- Do mixeru dáme madle a hnědý cukr a rozmixujeme do hladka.
- Máslo s moučkovým cukrem ušleháme do pěny, v míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem.
- Vmícháme vejce, oba extrakty, prošleháme.
- Potom přidáme a promícháme mandlovou směs, přidáme postupně a nakonec postupně přidáváme mouku, promícháme až se všechny suroviny dobře spojí.
- Na lehce pomoučněném vále vypracujeme a rozdělíme na 2 kusy, každý z nich dáme do igelitového sáčku nebo fólie a necháme alesoň 2 hodiny, nebo i přes noc, odležet v lednici.
- Jakmile jsme připraveni péct, troubu předehřejeme na 180 °C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- První díle těsta rozválíme na placku cca 3 - 5 mm vysokou, ze které vykrajujeme vykrajovátky srdíčka tvary. Dáváme je na plech cca 2 cm od sebe a pečeme cca 10 - 12 minut nebo lehce dozlatova.
- Postupujeme stejně se zbytkem těsta.
- Necháme vychladnout a potom slepujeme oblíbenou marmeládou.
Napsat komentář