• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Chutě světa

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

rumové lanýže

19. prosince 2012 / Jarka / 6 Comments

Na vánočním stole by určitě nemělo chybět nepečené cukroví. U nás obvykle mizí jako první a pečené obvykle dojídáme ještě v únoru. Troufám si tvrdit, že tyto rumové lanýže moc dlouho nevydrží. Otázkou je, jestli do Vánoc vydrží vůbec. Jsou naprosto fantastické. Čokoládové, jemné a rumové.

Tento recept byla moje úplně první zkušenost s lanýžovou hmotou jako takovou. Tím myslím jen čokoládou, smetanou a máslem. Poté, co jsem všechny suroviny nechala rozpustit v mikrovlnce, přidala rum, byla jsem trochu skeptická, jak tohle všechno dopadne. Hmota byla tak řídká, že jsem nevěřila, že ztuhne tak, abych z ní mohla formovat kuličky. Nechala jsem ji tedy přes noc venku za oknem a ráno skákala tři metry vysoko. Hmota byla krásně tuhá a já hned začala kuličkovat. Ve finále jsem kuličky mohla obalit v kakaovém prášku se špetkou skořice, ale já zvolila reprezentativnější zdobení. Vždyť jsou Vánoce. A tak jsem kuličky obalila v mléčné čokoládě a ozdobila čokoládovými hoblinkami. Pokud chcete udělat variantu pro děti, můžete rum nahradit 1 – 2 čajovými lžičkami rumového aroma.

Tyto lanýže si musíte letos na Vánoce určitě udělat. Později mně budete děkovat.

rumové lanýže

Prep Time: 5 minutes

Cook Time: 5 minutes

Category: cukroví, dezerty, všechny recepty

Servings:  cca 50 ks

rumové lanýže

Ingredients

    na lanýže
  • 340 g kvalitní hořké čokolády
  • 140 g másla
  • 6 PL (90 ml) smetany (31%)
  • 1/4 ČL soli
  • 4 PL (60 ml) rumu
    na polevu
  • 200 g mléčné čokolády
  • 20 g ztuženého tuku

Instructions

  1. Čokoládu, máslo a smetanu vložíme do skleněné mísy (nebo mísy vhodné do mikrovlnné trouby) a zahřejeme asi 2 minut, dokud se čokoláda nerozpustí. Všechny suroviny rozmícháme dohladka a dojemna.
  2. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 2 hodiny. Potom dáme vychladnout do lednice, ideálně přes noc.
  3. Tvarujeme kuličky o průměru cca 2 cm a odkládáme na talíř, nebo plech vyložený pečícím papírem. Opět dáme vychladnout, cca 1 hodinu. (Pozor! Hmota bude pevná, ale hodně lepkavá - je tedy třeba postupovat rychle a zbytečně kuličky v rukou nezahřívat).
  4. Vychladlé kuličky obalujeme v čokoládě.
  5. Čokoládu se ztuženým tukem vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme, až se čokoláda rozpustí. Řádně promícháme.
  6. Kuličky rychle obalujeme a odkládáme opět na pečící papír, ozdobíme např. strouhanou čokoládou a před skladováním, necháme vychladit.
  7. Skladujeme v chladu, do 6°C.

Notes

Kuličky nemusíme obalovat v čokoládě, ale například v kakaovém prášku se špetkou skořice.

6.4.5
https://www.chute-sveta.cz/rumove-lanyze/

Kategorie: cukroví, dezerty, všechny recepty Klíčová slova:alkohol, čokoláda, smetana, vánoce

Reader Interactions

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

KDO JSEM

Trochu o mně: ráda jím, ráda vařím, ráda peču. Hlavně pro svoji rodinu. A taky pro vás. Jsem ženou a mámou dvou malých dcer, která má radost když jim chutná.
Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo na Facebooku.Těším se!

Comments

  1. Katerina says

    10. prosince 2013 at 15:06

    Dobry den,
    jaky postup volite pri obalovani, aby byly kulicky hezky rovnomerne obalene? Napichnete na spejli a namocite do cokolady? Nezlomi se spejle? Spejli ihned vyndavate? Nejdou videt otisky nebo dirky?
    Dekuji za odpoved,
    Katka

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. prosince 2013 at 14:50

      Dobrý den Katko,
      čokoládu rozpustím v misce (v mikrovlnce) a kuličky do ní házím. Předtím je ale pořádně vychladím (v mrazáku, když venku mrzne, tak jdou na chvíli ven 🙂 ) a vždy obaluji najednou jen cca 2 až 3. Čokoláda je jinak teplá a zase kuličku zase rychle rozehřeje, tak proto jen po malém množství. Normálně je poválím v čokoládě, poobracím lžičkou, kterou je i vyndavám. Dávám je hned na plech, který mám vyložený pečícím papírem, jakmile je plný, dám ještě ven ztuhnout. Pak třeba ještě dozdobím a pak už jen skládám do krabice. Zkuste to, není to vůbec těžké, jen musíte pracovat trochu rychleji a nenechávat je v čokoládě dlouho. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Veronika says

    27. května 2014 at 19:00

    Ahoj, pustila jsem se do nich a doufám, že se mi podaří. Mám ale jeden zvídavý dotaz: Proč se do hmoty dává sůl? Díky za odpověď i za recept.

    Odpovědět
    • Jarka says

      27. května 2014 at 20:09

      Protože je nad zlato! Ale vážně, je to tak 🙂 Sůl se dává úplně do všeho, nejen do slaných pokrmů, ale i do (snad) všech sladkých. Ve sladkých pokrmech zvýrazní jejich chuť, zvýrazní tu sladkou chuť, sladkost. Zkuste si dát pár slaných preclíků a potom si dejte třeba kousek čokolády nebo lentilky a uvidíte, jak se Vám budou zdát sladší. 🙂 Mějte se krásně Veroniko a ať chutnají!

      Odpovědět
  3. Marťa says

    27. listopadu 2015 at 13:28

    Hezký den přeji 🙂 chci se jen zeptat, určitě nebude vadit, když ztužený tuk nahradím kokosovým olejem? Pravidelně dělávám čokoládové lanýže a jsou strašně moc dobré, pryč téměř, jako první z nabízeného cukroví …….no a nedá mě to, musím vyzkoušet i ty Vaše rumové 🙂 Určitě je tedy nutné před tvarováním kuliček nechat hmotu zatuhnout ……. třeba i přes noc v lednici,když ne za oknem? Moc děkuji a přeji příjemnou předvánoční atmosféru 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. listopadu 2015 at 20:24

      Milá Marťo, ano, určitě můžete nahradit, nechte vychladit kdekoliv, aby Vám hmota ztuhla a Vy mohla tvarovat. Mějte se krásně!

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Vítejte v Chutích světa! Jmenuji se Jarka a toto je moje virtuální kuchyně. Zvu vás dál. -->

RECEPTY E-MAILEM

Oblíbené recepty

Nejnovější piny

Footer

Čekám na vaši zprávu

Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo mně ho zašlete.

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Oblíbené recepty

Copyright © 2021 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook
Tato stránka používá cookies: Zjistit víc