• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Chutě světa

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

rajčatová polévka

12. června 2013 / Jarka / 2 Comments

Když jsem byla malá, vůbec jsem nejedla rajčata. Z představy, že bych se zakousla do čerstvě utrhnutého rajčete u babičky na zahradě, tak jako to dělal můj milovaný bratr, jsem měla husí kůži. Ale asi se není divit, můj milovaný papá je totiž taky nejedl, ale překonal se a začal je jíst jen kvůli mně. To mně bylo asi tak 10 let. Ne že bych je hned konzumovala po kilech, ale postupně jsem si na tu chuť zvykla a teď už si rajské dám i bez přemlouvání.

Vaření bez nich (čerstvých nebo konzervovaných) si ale nedokážu představit – tvoří základ většiny mých receptů a přiznám se, že konzervy krájených rajčat nakupuji obvykle po 10 kusech a během měsíce je bez problému spotřebuji.

Asi si tedy dokážete představit, jaké bylo moje překvapení, když Natali začala rajčata s nadšením jíst. Jíst je slabé slovo. Porcovat. Z talíře jí vždy zmizí jako první a ani nechci vědět, co by se stalo, kdybych před ní dala celou vaničku cherry rajčat. A tak jsem zkusila rajčata na trochu jiný způsob. Tajně jsem doufala, že nešlápnu vedle. A naštěstí nešlápla. Polévka sklidila úspěch u celé rodiny, až mě mrzelo, že z toho byly jen 4 menší porce. Natali si ještě přidávala z mojí misky, takže tento recept určitě putuje nejen do mého seznamu udělat znovu, ale hlavně udělat brzo.

rajčatová polévka

Prep Time: 5 minutes

Cook Time: 20 minutes

Category: polévky, všechny recepty

Servings:  4

rajčatová polévka

Ingredients

  • 2 PL (30 g) másla
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku, utřené
  • 2 konzervy (800 g) krájených rajčat
  • 1/4 ČL jedlé sody
  • 1 PL sušené petržele
  • 1 bobkový list
  • 1/2 - 3/4 ČL soli
  • 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 1 PL čerstvé nebo 1 ČL sušené bazalky
  • 1 PL medu
  • 1/2 hrnku (125 ml) mléka nebo vody na zředění (podle chuti)
  • kysaná smetana, parmazán, bazalka, petržel na ozdobu (volitelné)

Instructions

  1. Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět, do měkka.
  2. Přidáme česnek a smažíme jen asi 1 minutu.
  3. Vmícháme rajčata, jedlou sodu, petrželku, bobkový list, sůl a pepř.
  4. Přikryjeme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Odkryjeme a vaříme dalších 10 minut.
  5. Odstraníme z plotny a vmícháme bazalku a med.
  6. Přidáme mléko (nebo vodu), abychom dosáhli požadované hustoty.
  7. Dochutíme solí a pepřem, případně dalších podle chuti.
  8. Před podáváním vyndáme bobkový list.
  9. Podáváme ozdobené kysanou smetanou, strouhaným parmazánem, bazalkou. Výborně se k ní hodí třeba sýrový toast z bílého chleba nebo česneková bageta.
6.4.5
https://www.chute-sveta.cz/rajcatova-polevka/

Kategorie: polévky, všechny recepty Klíčová slova:bazalka, petržel, rajčata

Reader Interactions

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

KDO JSEM

Trochu o mně: ráda jím, ráda vařím, ráda peču. Hlavně pro svoji rodinu. A taky pro vás. Jsem ženou a mámou dvou malých dcer, která má radost když jim chutná.
Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo na Facebooku.Těším se!

Comments

  1. Eliška says

    15. listopadu 2013 at 0:35

    Jarko, Vaše vaření mě inspiruje a hned jsem si vytiskla pěknou kupičku receptů 🙂 Už se těším, až budu péct Váš mrkvový koláč s ananasem a kokosem! Přeji Vám hodně úspěchů v kuchyni. Jen tak dál 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. listopadu 2013 at 10:19

      Milá Eliško,
      moc děkuji za milá a povzbuzující slova 🙂 Jsem ráda, že se Vám recepty líbí a snad budou i chutnat. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Vítejte v Chutích světa! Jmenuji se Jarka a toto je moje virtuální kuchyně. Zvu vás dál. -->

RECEPTY E-MAILEM

Oblíbené recepty

Nejnovější piny

Footer

Čekám na vaši zprávu

Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo mně ho zašlete.

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Oblíbené recepty

Copyright © 2021 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook
Tato stránka používá cookies: Zjistit víc