• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

americké koblížky { donuts }

25. června 2014 / Jarka / 6 Comments

Jump to recipe

Dnešní příspěvek začneme tak trochu symbolicky. Až ho totiž budete číst, budu právě někde nad Atlantikem směrem do New Yorku. A tak, abych se trochu navnadila, udělala jsem americké koblížky, tedy donuts (nebo doughnuts). Je pravda, že doma moc nesmažím a tak jsem se k nim odhodlávala docela dlouho.

Donut je velice podobný koblize, jen s tím rozdílem, že má uprostřed otvor. Těsto je kynuté. Tepelně se upravuje smažením ve vysoké vrstvě oleje do tmavě zlaté barvy. Donut má tvar zploštělého prstence. Na rozdíl od koblihy se však nedává sladká náplň dovnitř ale na horní stranu, která se může posypat prakticky jakýmkoliv sladkým dochucovadlem od oříšků, pudinku až např. ke skořici. (zdroj wiki)

Základem je tedy velmi jednoduché kynuté těsto, ze kterého se ale po smažení stane malý zázrak. Vyválíme ho na poměrně široký obdélník a vykrájíme z něho kolečka.

Vykrajovat je můžeme buď klasickým vykrajovátkem, já používám na velká linecká kolečka, nebo třeba skleničkou. Potom najdete něco, čím vykrojíme vnitřní kolečno a je to.

Smaží se poměrně rychle, takže určitě neodcházejte od pánve nebo hrnce. Musíte je usmažit jen dozlatova.

Hotové koblížky se ozdobí polevou, třeba čokoládovou nebo třeba jen obalí v cukru se skořicí. Vaší chuti se opravdu meze nekladou.

Podávejte jen tak nebo třeba se sklenicí mléka. Garantuji vám, že tím pravým donutem nikdo nepohrdne.

americké koblížky { donuts }

Print this recipe
Jarka
25. června 2014
by Jarka
Category chleba a pečivo snídaně všechny recepty
Persons
16
Prep Time
3 hours
Cook Time
20 minutes
americké koblížky { donuts }

Ingredients

na donuty:

  • 3 - 3 1/4 hrnku (420 - 455 g) hladké mouky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (cca 25 g)
  • 6 PL (70 g) cukru
  • 2/3 hrnku (120 ml) teolého mléka
  • 2 vejce, lehce ušlehaná
  • 1/2 ČL soli
  • 6 PL (85 g) másla, pokojové teploty, nakrájené na kostičky
  • olej na smažení

na polevu:

  • 1 1/2 hrnku (190 g) moučkového cukru
  • 4 PL kakaového prášku
  • špetka soli
  • 3 - 4 PL mléka
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • barevná/ čokoládová sladká rýže

Instructions

donuty:

  1. Droždí, cukr a teplé mléko lehce promícháme v misce a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
  2. Do mísy kuchyňského robotu nasypeme mouku (začneme na 420 g), zbytek cukru (tedy 4 PL), přidáme sůl, vejce a nabublaný kvásek; nasadíme hnětací hák.
  3. Na nízký stupeň suroviny promícháme.
  4. Zvýšíme na vysoký stupeň a necháme těsto hnětat, cca 5 minut. Těsto by mělo být pružné, podle potřeby přidáme mouku, vždy jen po 1 lžíci a znovu hněteme.
  5. Hotové těsto dáme do máslem vymazené mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout, cca 1 - 1 1/2 hodiny.
  6. Vykynuté těsto vyválíme na lehce pomoučněném vále do obdélníku cca 1,5 cm vysokého.
  7. Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru cca 7 - 8 cm (vykrajovátkem nebo třeba skleničkou) a uprostřed vykrajovátkem vykrojíme malé kolečko. Z vykrojených vnitřků, jednoho nebo dvou, uděláme kuličku.
  8. Takto postupujeme, až zpracujeme všechno těsto.
  9. Vykrojené donuty přeneseme na pečícím papírem vyložený plech, přikryjeme volně utěrkou a necháme cca 30 až 60 minut kynout.
  10. Jakmile jsou donuty nakynuté, připravíme si olej na smažení. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej (min. půl litru - podle velikosti hrnce) až teplota dosáhne 180°C. Jakmile je olej připravený ke smažení, vložíme do nich koblížky (počet záleží na velikosti hrnce - já smažila cca 5 najednou). Nejdříve smažíme z jedné strany, potom otočíme vidličkou a smažíme z druhé. Dáváme pozor na dobu smažení - smaží se velmi rychle, kolikrát to nebylo ani 1 minutu z jedné nebo druhé strany. Jakmile začnou rychle hnědnout, hned je otočíme.
  11. Usmažené koblížky vyndáme na ubrouskem/ papírovou utěrkou vyložený plech, aby olej mohl okapat. Necháme lehce vychladnout.
  12. Takto postupujeme se zbytkem donutů a kuliček.

poleva:

  1. Všechny suroviny smícháme a vyšleháme dohladka.
  2. Usmažené donuty do ní namáčíme z jedné strany a hned posypeme sladkou barevnou rýží. Necháme zaschnout.

Tags

kynuté těsto
https://www.chute-sveta.cz/2014/06/25/americke-koblizky-donuts/

Kategorie: chleba a pečivo, snídaně, všechny recepty Klíčová slova:kynuté těsto

Reader Interactions

Comments

  1. Eva says

    24. června 2015 at 18:01

    Dobry den,
    Chutnaji koblizky opravdu jako donuts nebo jsou jako nase koblihy. Dlouho hledam dobry recept na donuts, ktery by odpovidal prave americkym kobliham. Ty s mi zdaji vice vlacne a mekke, proste jine. Diky za odpoved Eva

    Odpovědět
    • Jarka says

      25. června 2015 at 20:35

      Milá Evo, je to „americký“ recept z prověřeného amerického blogu, podle mě chutnaly jako klasické donuty. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Jitka says

    2. února 2016 at 23:15

    Hezký večer, v receptu není uvedeno, kdy se přidává to máslo na kostičky…je to hned s kváskem, a nebo po vypracování pružného těsta…děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. února 2016 at 17:52

      Děkuji za upozornění, Jitko, je to až vypracování těsta. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  3. Monika says

    29. prosince 2016 at 19:49

    Dobrý den,

    opravdu jste donuty smažila? Podle fotek je máte tak pravidelné až se mi to nezdá 😀 nejsou spíš pečené? 🙂

    Odpovědět
  4. Prostě TOP says

    22. května 2020 at 13:45

    Dobrý den,
    teď jsem kobližky dosmažila a naprostá pecka. Jsou krásně nadýchaný. S těstem se krásně pracovalo. Není to první a ani poslední vynikající recept od Vás.
    Krásný den 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook