Říká se, že v jednoduchosti je krása. A o tomto citrónovém chlebíčku to platí dvojnásob. Žádné komplikované suroviny. Celý je postaven na citrónové kůře, čerstvě vymačkané citrónové šťávě a kysané smetaně. Výsledná chuť je příjemně sladkokyselá, a sladká poleva je takovým příjemným zpestřením.
Hodí se na snídani nebo třeba na letní odpolední svačinu. Prostě takový univerzální recept, který je fajn mít, když zrovna nemáte chuť na čokoládu.
- 225 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra ze 3 citronů
- 280 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- ¾ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL jedlé sody
- ¼ ČL soli
- 175 g másla, rozpuštěného a vychlazeného na pokojovou teplotu
- 135g čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- 3 vejce
- 150 g zakysané smetany
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 100 g moučkového cukru
- 15 g čertsvě vymažkané citronové šťávy
- Troubu předehřejeme na 180 ° C a a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vymažeme máslem a vysypeme mouku.
- Ve velké míse smícháme cukr a citrónovou kůru a dobře promícháme rukama, aby se citrónová kůra prolnula do cukru. Přidáme mouku, mandle, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a promícháme.
- V jiné míse smícháme rozpuštěné máslo, citrónovou šťávu, vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Dobře metlou prošleháme. Přidáme suché suroviny a opatrně, ale důkladně promícháme - ideálně gumovou stěrkou.
- Těsto nalijeme do připravené formy, pečeme cca 60 až 75 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není po vytažení suchá.
- Před vyndáním z formy necháme 30 minut lehce vychladnout při pokojové teplotě.
- Suroviny smícháme a nalijeme (ideálně lžící) na lehce vychladlý chlebíček.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář