• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

borůvkové lívance

4. ledna 2013 / Jarka / 2 Comments

Jump to recipe

Nevím, co mě to v zimě popadlo, ale najednou jsem měla hroznou chuť udělat borůvkové lívance. Ještě, že mám obvykle v mrazáku sáček zmražených a mohla jsem tak uspokojit svoje chutě. Rodina si také nestěžovala, zvláště, když jsem je podávala polité borůvkovou omáčkou.

Při přípravě jsem vycházela z obvyklého receptu na lívance z podmáslí, které mám nejraději. Borůvky jsem ale nezamíchala do těsta, aby těsto nebylo celé zbarvené a borůvky rozmašírované. Naopak jsem je opatrně naskládala na lívanec, jakmile jsem těsto nalila na pánev. Borůvky se do těsta pěkně ponořily a když jsem lívanec obrátila, neroztekly se z druhé strany. Zkrátka ideální lívance.

Lehké, nadýchané a borůvkové. Tyto lívance jsou americká klasika. Podávejte je naskládané na sobě a polité  borůvkovou omáčkou.  Jednoduchá borůvková omáčka je ideální nejen na lívancích, ale i jako poleva vanilkové zmrzlině nebo třeba jogurtu.

borůvkové lívance

Print this recipe
Jarka
4. ledna 2013
by Jarka
Category snídaně všechny recepty
Persons
4
Prep Time
10 minutes
Cook Time
15 minutes
borůvkové lívance

Ingredients

na lívance:

  • 2 vejce
  • 1 1/4 hrnku (295 ml) podmáslí
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 3 PL (43 g) rozpuštěného másla
  • 1/2 ČL soli
  • 1 1/2 hrnku (190 g) hladké mouky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • 2 PL (25 g) cukru krupice
  • 1 hrnek (120 g) borůvek, čerstvých nebo mražených

na borůvkovou omáčku:

  • 1 hrnek (120 g) borůvek, čerstvých nebo mražených
  • 1/4 hrnku (60 ml) vody
  • 1/2 hrnku (100 g) cukru krupice
  • 1 PL (15 ml) vody
  • 2 ČL kukuřičného škrobu
  • 1 PL (15 ml) citrónové šťávy

Instructions

lívance:

  1. Ve středně velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Odložíme.
  2. Ve druhé míse rozšleháme podmáslí, vejce a máslo.
  3. Přidáme suché suroviny a opatrně smícháme. Pozor, mícháme jen lehce - jinak by nebyly lívance nadýchané, ale naopak tuhé.
  4. Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné strany, pak na těsto dáme několik borůvek (podle vlastního uvážení), a jakmile se objeví bublinky, otočíme je a osmažíme dozlatova z druhé strany.
  5. Podáváme polité borůvkovou omáčkou, nebo podle chuti.

borůvková omáčka:

  1. V menším hrnci smícháme borůvky, 60 ml vody a cukr a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 5 minut.
  2. V 1 PL vody rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme k borůvkové směsi, dusíme, dokud směs nezhoustne, pár minut.
  3. Sundáme z plotny a vmícháme citronovou šťávu.
  4. Podáváme teplé.

Tags

borůvky,
ovoce,
podmáslí
https://www.chute-sveta.cz/2013/01/04/boruvkove-livance/

Kategorie: snídaně, všechny recepty Klíčová slova:borůvky, ovoce, podmáslí

Reader Interactions

Comments

  1. Kristyna says

    21. července 2015 at 15:58

    Poprve jsem vyzkousela livance udelat z podmasli a myslim, ze mi doma uz ani jinak neprojdou. Naprosto fantasticky nadychane. S boruvkou omackou vynikajici (tu jsem mimochodem vyzkousela i k cheesecaku ;-)). Dekuji opet za inspiraci.

    Odpovědět
    • Jarka says

      21. července 2015 at 21:01

      Moc děkuji, Kristyno! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook