• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

čokoládové croissanty

5. června 2012 / Jarka / 4 Comments

Jump to recipe

V létě 2004 jsme se vydali na road trip po Evropě a za měsíc najeli tisíce kilometrů. A já si do dnešního dne z toho celého měsíce plného krásných míst a zážitků pamatuju tu chuť máslových croissantů, které jsme snídali každý den na naší zastávce po Normandii. Pak jsem se ale divila, proč náš máslový croissant chutná tak trochu jinak.

Když jsem před více jak rokem od kolegyně dostala Kouzlo dezertů a našla tam recept na croissanty, připsala jsem si ho na svůj Seznam úkolů. Uplynul další rok a já měla zadělané těsto, i když jsem si nejdřív myslela, že se pouštím na tenký led.

Příprava croissantů mě překvapila. Za prvé jsem vůbec nevěděla, že jsou z kynutého těsta; vždycky jsem si myslela, že z listového. Za druhé, pečení croissantů zabere skoro celý den (zadělání, kynutí, válení, znovu kynutí, atd.), ale postup není vůbec složitý. Za třetí, jakmile se do něj zakousnete, budete vědět, co znamená máslový croissant (a k tomu ještě plněný čokoládou). Nejlépe samozřejmě chutnají teplé hned po vytažení z trouby, ale i druhý den prohřáté v troubě.

Čokoládové croissanty

Print this recipe
Jarka
5. června 2012
by Jarka
Category snídaně všechny recepty
Persons
12
Prep Time
5 hours
Cook Time
20 minutes
Čokoládové croissanty

Ingredients

na těsto:

  • 3 hrnky (375 g) hladké mouky, plus navíc pro posypání válu
  • 1 PL (9 g) instantního droždí
  • 1/4 hrnku (50 g) cukru
  • 1 1/4 ČL (7 g) soli
  • 1 1/4 hrnku (300 ml) studeného plnotučného mléka
  • 2 PL (28 g) másla, nakrájené na kousky 1 cm kousky

máslová náplň:

  • 1 1/2 hrnku (340 g) studeného másla, nakrájeného na 3 cm kousky
  • 2 PL (16 g) hladké mouky

na dokončení

  • 225 g hořké čokolády, jemně nasekané
  • 1 rozšlehané vejce na potření croissantů

Instructions

  1. Z mouky, droždí, cukru, soli a mléka zaděláme těsto, postupně vmíchám i máslo. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu v lednici vychladnout.
  2. Mezitím si připravíme máslovou náplň. Kousky másla dáme na vál a poprášíme moukou. Škrabkou máslo spojíme s moukou do hladka.
  3. Máslo vyválíme na 15 cm čtverec, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
  4. Těsto rozválíme na 30 cm čtverec a na něj položíme na šikmo máslový čtverec.
  5. Máslo těstem překryjeme a vyválíme asi do 35 cm čtverce až je máslo úplně rozválené.
  6. Těsto složíme na třikrát a potom srolujeme. Zabalíme do fólie a dáme do lednice asi na 2 hodiny vychladit.
  7. Po 2 hodinách znovu vyválíme, znovu složíme a znovu dáme do lednice na 2 hodiny.
  8. Těsto vyválíme na čtverec 50 cm, rozkrojíme na 4 malé čtverce. Každý z malých čtverců rozkrojíme na 3 malé obdélníky, celkem budeme mít 12 obdélníků.
  9. Do středu každého obdélníku dáme asi 1 PL nastrouhané čokolády a zabalíme.
  10. Dáme na plec vyložený pečícím papírem, spojem dolů.
  11. Přikryjeme je utěrkou a necháme je kynout asi 45 - 60 minut.
  12. Předehřejeme troubu na 200°C a croissanty potřeme rozmíchaným vajíčkem.
  13. Pečeme asi 18 - 22 minut.
  14. Před podáváním je necháme asi 20 minut vychladnout.

Tags

čokoláda,
droždí
https://www.chute-sveta.cz/2012/06/05/cokoladove-croissanty/

převzato z: Baking Illustrated, TraceysCulinaryAdventures a Kouzlo dezertů

Kategorie: snídaně, všechny recepty Klíčová slova:čokoláda, droždí

Reader Interactions

Comments

  1. Marcela says

    10. října 2013 at 12:27

    Ahoj libí se mi recept ale potřebovala bych ho napsat v dkg a ne na hrnky. Díky Marcela

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. října 2013 at 13:18

      Milá Marcelo, recept jsem zaktualizovala. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Eliška says

    24. července 2015 at 18:32

    Dnes se dopekla a celé mé rodině chutnaly. :))

    Odpovědět
    • Jarka says

      24. července 2015 at 19:48

      Moc děkuji, Eliško!

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook