jak udělat domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače

Léto je v plném proudu a našemu psovi je opravdu horko. S nikým nemluví a pravidelně se schovává v rohu pod stolem nebo se chladí o dlažbu v předsíni.

Já jsem ráda, že takto to řešit nemusím. Místo toho obvykle sáhnu po domácí zmrzlině a  mým jediným problémem je, jakou příchuť si zrovna dneska dám. Od té doby, co mám domácí zmrzlinovač je domácí zmrzlina letní dezert číslo 1.

Nemáte zmrzlinovač? Počkejte, neutíkejte! I tak si můžete vytvořit výbornou, nešizenou domácí zmrzlinu.  Následující postupy jsou přímo pro vás.

Existují dvě metody ke zmrazení vaší domácí zmrzliny – buď ručním nebo ponorným mixérem (metoda 1) nebo zcela ručně (metoda 2). Nejlepších výsledků dosáhnete pomocí mixéru a David Lebovitz, od kterého jsem tento postup převzala, ho doporučuje.

Metoda 1 – příprava domácí zmrzliny bez zmrzlinovače

1. Připravíme si pudinkový /vaječný krém podle pokynů v receptu. Necháme ho vychladit tak, jak je uvedeno v receptu.

2. Vychlazenou směs vyndáme z lednice a promícháme gumovou stěrkou. Nalijeme do vhodné nádoby (nádoby, která je vhodná do mrazáku). Přikryjeme krytem nebo fólií. Vložíme do mrazáku na 2 hodiny.

3. Po dvou hodinách vyndáme z mrazáku a ručním mixérem rozmixujeme hrudky, které se začínají tvořit. Opět přikryjeme a vložíme do mrazáku na 2 hodiny.

4. Opět vyndáme z mrazáku a promixujeme ručním mixérem. Směs by teď již měla být zmrzlá, ale pořád řídká k podávání. Pokud není dostatečně zmrzlá, dáme ji zpátky do mrazáku. Po 30 minutách zkontrolujeme a opět rozmixujeme. Jakmile je zmrzlina lépe zmrzlá, přidáme přísady (pokud je používáme – např. oříšky, čokoládu, atd.) a už nemixujeme.

5. Nalijeme do plastové krabice (např. od zmrzliny), řádně přikryjeme a dáme do mrazáku k úplnému zmrazení.

Metoda 2 – příprava domácí zmrzliny bez zmrzlinovače

1. Připravíme si pudinkový /vaječný krém podle pokynů v receptu. Necháme ho vychladit tak, jak je uvedeno v receptu.

2. Vychlazenou směs vyndáme z lednice a promícháme gumovou stěrkou. Nalijeme do vhodné nádoby (nádoby, která je vhodná do mrazáku) a přikryjeme krytem nebo fólií. Vložíme do mrazáku na 45 minut.

3. Jakmile začne krém mrznout při okrajích, vyndáme ho z mrazáku a pořádně rozmícháme/ rozšleháme vidličkou/ metlou, abychom rozbili zmrzlé kousky. Vrátíme do mrazáku.

4. Dále zmrzlinu každých 30 minut kontrolujeme a vždy pořádně rozmícháme hrudky metlou. Bude to trvat přibližně 2 – 3 hodiny než bude mít zmrzlina správnou konzistenci. Přidáme přísady (pokud je používáme – např. oříšky, čokoládu, atd.) a jen promícháme.

5. Nalijeme do plastové krabice (např. od zmrzliny), řádně přikryjeme a dáme do mrazáku k úplnému zmrazení.

převzato z: David Lebovitz

Nákup domácího zmrzlinovače

Ano, uznávám, zmrzlinovač není zrovna spotřebič, který by musel být v každé domácnosti. Ale pokud máte zmrzlinu rádi a kupujete vaničku třeba 1 až 2 krát za měsíc, doporučila bych vám si ho pořídit. V dnešní době se dá dostačující zmrzlinovač pořídit i od 600 Kč do 1000 Kč. Při výběru doporučuji soustředit se na objem nádoby. Recepty, které zveřejňuji obvykle připraví 1 litr zmrzliny. Proto je vhodné, aby nádoba měla objem alespoň 1.5 litru.

Tak jak jste na tom? Zvažujete, že si ho pořídíte?

Jarka podpis

mohlo by vás zajímat:

Komentáře

  1. Jana

    My máme tento zmrzlinovač http://www.hyperzbozi.cz/vyrobniky-zmrzliny/vyrobniky-zmrzliny-ic-8500-zmrzlinovac-delonghi a jsme moc spokojeni. Na léto prostě super pomocník! A domácí zmrzka se s tou kupovanou nedá prostě srovnávat! 

přidat komentář

*


− 1 = 7