• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

krémová pórková polévka

6. ledna 2015 / Jarka / 14 Comments

Jump to recipe

Nevím jak vy, ale já jsem musela letošní novoroční předsevzetí posunout na příští týden. Jeden týden přece nehraje žádnou roli. Aspoň v těch padesáti třech, které nás letos čekají. Návrat do reality všedních dnů je pro mě letos nějaký tvrdý. Ale pro koho by nebyl! Vždyť za sebou máme krásný (a dlouhý) čas strávený v kruhu rodinném, se spoustou dobrého jídla a pití a najednou bum, je tu nový rok, a s ním nová předsevzetí a nové plány. I když tento recept nebyl primárně zamýšlen jako zdravý recept, vhodný k případnému váhovému úbytku, myslím, že by se mohl do této kategorie zařadit.

Možná jste si všimli, že všechny polévky na blogu, jsou krémové. Určitě to není záměr, ale pro krémové polévky mám slabost. Možná jsem si ji vypěstovala až po narození dětí, pro které je krémová polévka skoro nutnost. Tato není výjimkou. Jemná, krémová, s příjemnou vyváženou chutí. Nejvíc se mně na této polévce líbí, že k zahuštění používá brambory místo mouky. Tento trik jsem začala praktikovat u většiny polévek a nemůžu si ho vynachválit. Bez mouky je polévka lehčí a jemnější. Konzistenci polévky si můžete upravit sami. Pokud ji máte rádi spíše nahusto, přidejte víc brambor a méně vývaru, pokud řidčí, přidejte víc smetany nebo vývaru. V případě lehčí varianty, nahraďte máslo margarínem a smetanu mlékem. Ať už si ji uděláte tak nebo tak, věřte, že vás v tomto zimním počasí krásně zahřeje.

pórkový krém

Print this recipe
Jarka
6. ledna 2015
by Jarka
Category polévky všechny recepty
Persons
6
Prep Time
5 minutes
Cook Time
30 minutes
pórkový krém

Ingredients

  • 100 g másla
  • 1 středně velká cibule, nakrájená najemno
  • 1 velký pórek (cca 200 - 300 g), nakrájený na plátky, jen světlé části
  • 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 větší brambory (cca 300 g), oloupané a nakrájené na malé kostičky
  • 125 ml smetany
  • sůl a pepř

Instructions

  1. Ve středně velkém hrnci a na středním stupni rozpustíme máslo.
  2. Přidáme cibuli a pórek a za pravidelného míchání smažíme na másle, dokud cibule a pórek nezměkne, cca 10 - 15 minut. (Pozor! ne do zhnědnutí).
  3. Přidáme nakrájené brambory s mažíme další 2 minuty.
  4. Přidáme vývar, zakryjeme a vaříme, dokud brambory nezměknou, cca 15 - 20 minut.
  5. Sundáme z plotny a rozmixujeme ponorným mixerem dohladka.
  6. Vrátíme na plotnu, přidáme smetanu, osolíme, opepříme podle chuti a udržujeme teplé (pozor! už nevaříme).
  7. Podáváme jen tak nebo s nakrájenou smaženou houskou, čerstvou houskou nebo chlebem.

Tags

brambory,
máslo,
pórek,
smetana
https://www.chute-sveta.cz/2015/01/06/kremova-porkova-polevka/

Kategorie: polévky, všechny recepty Klíčová slova:brambory, máslo, pórek, smetana

Reader Interactions

Comments

  1. Marcela says

    8. ledna 2015 at 21:15

    Dneska jsem polévku vyzkoušela bez smetany i se smetanou a je moc dobrá (za mě ale bez smetany, ta tlumí štiplavost porku, kterou mám ráda)! Jen mě teda mate to gramové množství u porku. Měla jsem poměrně velký pór a na váhu měl (bílá a světle zelená část) 200 g. Nedovedu si představit, jak musí vypadat porek vážící 700g.

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. ledna 2015 at 19:52

      Milá Marcelo, děkuji za upozornění, nějak mně ujela ruka 🙂 Už jsem to opravila. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Petra says

    23. dubna 2017 at 12:01

    Lepší porkovou polévku jsem nejedla. Opravdu. 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      24. dubna 2017 at 9:01

      Moc děkuji, Petro! 🙂

      Odpovědět
  3. Marie T. says

    7. května 2017 at 16:24

    Po prvni zkusenosti varim tentokrate polevku ze 3 porku 😀 U nas mizi neuveritelne rychle, deti i manzel maji boule za usima 😀 diky, je skvela!!!

    Odpovědět
    • jarka says

      8. května 2017 at 7:08

      Moc děkuji, Marie! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  4. Petr says

    6. listopadu 2017 at 20:37

    Na zahrádce jsme měli nadúrodu pórku. Nyní už pórek skoro nemáme. Polévka je super !!! Moc dobrá. !!! Děkujeme.

    Odpovědět
    • jarka says

      7. listopadu 2017 at 15:08

      Moc děkuji Petře!

      Odpovědět
  5. Kateřina says

    18. února 2018 at 13:38

    vynikající, přítel vyloženě nesnáší porkovou polévku, ale po týhle se mohl utlouct. Opravdu výborná 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      26. února 2018 at 20:50

      Moc děkuji, Kateřino! 🙂

      Odpovědět
  6. PetC says

    17. září 2018 at 10:25

    Je vyborna,levna,rychla.Splnuje vsechna moje kriteria.Zarazuji do svych receptu..Dekuji

    Odpovědět
    • jarka says

      17. září 2018 at 21:02

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět
  7. Markéta says

    24. listopadu 2018 at 21:33

    Dobrý den,moc děkuji za recept. Varila jsem ji nejprve z jednoho porku a byla tak dobrá, ze jsem ji stihla pouze ochutnat pri dovareni. Tak pro úspěšnost jsem ji udelala ze tří porků a totéž hrnec prázdný.

    Odpovědět
    • jarka says

      6. prosince 2018 at 17:50

      Moc děkuji, Markéto! Mějte se krásně!

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook