• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Chutě světa

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

kukuřičný chléb

29. května 2013 / Jarka / 8 komentářů

Kukuřičný chléb (v angličtině cornbread) je obecný název pro jakýkoliv rychlý chléb, který obsahuje kukuřičnou krupici/ mouku (polentu) a prášek do pečiva. Může se péct, smažit, nebo zřídkakdy i vařit v páře. Kukuřičný chléb má svoje místo v americké kuchyni a je obvykle spojován s Jihem, nebo Jihovýchodem. Je samozřejmě oblíbený i na Severu, ale obvykle se od Jihu liší typem kukuřičné mouky, množstvím vajec a přidaného cukru, nebo použitím mléka a podmáslí. Samozřejmě záleží vždy na chuti a vedou se o tom debaty, ale na Jihu spíš převažuje slaná, tedy nesladká varianta. (zdroj wiki) Je paradoxem, že i když jsem tam strávila pár let, mám naopak radši tu sladkou.  Podle mně se právě ta sladká chuť skvěle doplňuje se slanou, a někdy i ostrou, chutí chilli.

Základní surovinou kukuřičného chleba je tedy kukuřičná mouka, polenta. V dnešní době ji lze sehnat v jakémkoliv supermarketu a obvykle ji mají v regálech se zdravou výživou. Kromě kukuřičného chleba ji můžete využít třeba i na přípravu kukuřičné kaše, něco jako krupicové a podávat třeba s medem a rozpuštěným máslem. Já z ní ještě dělám tzv. koláč tamale, což je slaný (mexický) zapečený koláč na způsob chilli. O tom ale až někdy jindy.

Poznámka ke sladkosti: Množství cukru si samozřejmě můžete upravit podle sebe. Pokud si myslíte, že sladká chuť se slanou pro vás bude zvláštní, až divná, začněte třeba jen 1 – 2 PL cukru, ale určitě nějaký přidejte. Sami víte, jak máte nastaveny chuťové buňky.

Print
kukuřičný chléb

Prep Time: 5 minutes

Cook Time: 20 minutes

Total Time: 25 minutes

Yield: 6 - 8

kukuřičný chléb

Ingredients

  • 1 hrnek (120 g) hladké mouky
  • 1 hrnek (150 g) kukuřičné krupice (polenta)
  • 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
  • 2 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL soli
  • 1 vejce
  • 1 hrnek (240 ml) mléka
  • 1/3 hrnek (80 ml) oleje
  • 1/2 hrnku (80 g) mražené kukuřice

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 200°C a kulatou pečící formu velikosti 20 cm vymažeme lehce máslem a vysypeme moukou.
  2. Ve středně velké misce smícháme mouku, kukuřičnou krupici, cukr, prášek do pečiva a sůl; odložíme.
  3. Ve druhé míse metlou ušleháme vejce, přidáme mléko a olej.
  4. Suché přísady postupně nasypeme do směsi vajíčka, mléka a oleje; promícháme, až se všechny suroviny spojí.
  5. Stěrkou opatrně vmícháme kukuřici.
  6. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě cca 20 - 25 minut dozlatova.
  7. Chléb podáváme teplý i studený, nejlépe s chilli con carne .
5.0.10
http://www.chute-sveta.cz/kukuricny-chleb/

Kategorie: chleba a pečivo, přílohy, všechny recepty Klíčová slova:kukuřice, polenta

Reader Interactions

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

KDO JSEM

Trochu o mně: ráda jím, ráda vařím, ráda peču. Hlavně pro svoji rodinu. A taky pro vás. Jsem ženou a mámou dvou malých dcer, která má radost když jim chutná.
Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo na Facebooku.Těším se!

Comments

  1. klér says

    1. září 2015 at 13:56

    Dobrý den, hledala jsem přílohu k chili con carne a tenhle chléb se zdá ideální, tak vám za něj chci poděkovat a zároveň položit třebaže zbytečný dotaz, ale mně to nedá 🙂 Budu se držet vaší radou a osladím těsto pouze 1-2 lžícemi cukru. V tom případě můžu zbytek váhy nahradit moukou pšeničnou i kukuřičnou? asi je to jedno. děkuji a hezký den

    Odpovědět
  2. Jarka says

    1. září 2015 at 20:20

    MIlá Klér, toto je přesně chleba, který se k chilli con carne podává. 🙂 Zbytek váhy už ničím nenahrazujte, prostě jen dejte 1-2 PL cukru a zachovejte uvedenou váhu mouky a polenty. Mějte se krásně! 🙂

    Odpovědět
  3. klér says

    7. září 2015 at 14:07

    děkuji 🙂

    Odpovědět
  4. Pepa K. says

    5. března 2017 at 2:49

    Dobrý den Jarko, s polentou nemáme zkušenosti. Máme doma instantní polentu a také polohrubou kukuřičnou mouku. Můžeme použít oboje?

    Odpovědět
    • Jarka says

      7. března 2017 at 13:23

      Dobrý den Pepo, určitě instantní polentu použijte. Mějte se!

      Odpovědět
      • Pepa Krátký says

        9. března 2017 at 11:44

        Dekuji,vyzkouseli jsme a chlebicek byl vyborny. Zkusime urcite i druhou verzi.

        Odpovědět
  5. Martina says

    12. července 2017 at 14:06

    Dobrý den. Máte zkušenost s některou bezlepkovou hladkou moukou do chleba? Kukuřičnou, jahlovou, rýžovou?
    Děkuji Martina

    Odpovědět
    • jarka says

      21. července 2017 at 8:41

      Milá Martino, bohužel 🙁 vůbec 🙁 Možná bych do budoucna mohla něco vyzkoušet. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Vítejte v Chutích světa! Jmenuji se Jarka a toto je moje virtuální kuchyně. Zvu vás dál. -->

RECEPTY E-MAILEM

Facebook Likes

Oblíbené recepty

Nejnovější piny

Footer

Čekám na vaši zprávu

Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo mně ho zašlete.

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Oblíbené recepty

Copyright © 2019 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook
Tato stránka používá cookies: Zjistit víc