• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

quiche s rajčaty a kukuřicí

27. června 2013 / Jarka / 4 Comments

Jump to recipe

Musím se vám k něčemu přiznat.  S vajíčky se nekamarádím. Nejím je skoro na žádný způsob – smažená vajíčka, vajíčka na měkko nebo natvrdo, ale třeba ani klasické lečo nebo knedlíky s vajíčkem – to není nic pro mě. Od dob studií je moje tělo, resp. můj žaludek takhle netoleruje.

Naštěstí je toleruje v jiných (hlavně pečených) podobách. Díky bohu! Jinak bych nemohla jíst skoro nic a hlavně bych se ošidila o tento quiche! A přitom obsahuje tolik mých oblíbených surovin a úplně na vás volá: upeč si mě, jsem pro léto jak stvořený!

Ano, tento quiche je vysloveně letní a skoro celou zimu jsem se těšila, až ho upeču. Zbožňuji kukuřici na všechny způsoby – vařenou a opečenou na grilu (mňam!), v podobě letního kukuřičného salátu anebo třeba zapečenou v quiche. Když jsem ji doplnila zkaramelizovanou cibulí a cherry rajčaty, zalila směsí mléka, vajec a sýra, věděla jsem, že výsledek bude dokonalý. Udělejte si ho a přesvědčte se o tom sami.

quiche s rajčaty a kukuřicí

Print this recipe
Jarka
27. června 2013
by Jarka
Category hlavní jídlo koláče a dorty předkrmy všechny recepty
Persons
6
Prep Time
10 minutes
Cook Time
45 minutes
quiche s rajčaty a kukuřicí

Notes

Pokud použijeme čerstvé kukuřičné klasy, musíme je nejdříve uvařit ve vroucí vodě, do které přidáme 1 PL cukru a 1 PL octa. Jakmile voda dosáhne varu, sundáme hrnec z plotny a necháme odstát 10 minut, přikryté pokličkou. Až lehce vychladnou, ořežeme klasy ostrým nožem.

Ingredients

na těsto:

  • 1 1/4 hrnku (160 g) hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL cukru
  • 110 g másla, studeného a nakrájeného (nebo nastrouhaného) na malé kousky
  • 4-5 PL vody, ledově vychlazené

na náplň:

  • 2 PL olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené na slabé plátky
  • 150 - 200 g cherry rajčat, přepůlených
  • 150 g kukuřice (buď 2 - 3 čerstvé klasy, které uvaříme - viz níže; nebo mražené, ale rozmražené)
  • 3 vejce
  • 1 hrnek (240 ml) mléka
  • 150 g eidamu, nastrouhaného
  • 2 PL čerstvé bazalky, nakrájené nadrobno
  • 1 PL čerstvé pažitky, nasekané nadrobno
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Instructions

těsto:

  1. Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
  2. Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
  3. Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
  4. Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
  5. Troubu předehřejeme na 180°C.
  6. Pečící formu o průměru 28 cm, např. s vlnitým okrajem, vymažeme lehce máslem.
  7. Z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do formy.

náplň:

  1. V hlubší pánvi na 2 PL oleje necháme lehce zkaramelizovat cibuli, osolíme, opepříme. Za občasného mícháme smažíme na mírném stupni asi 20 - 25 minut nebo dokud cibule není měkká a lehce zhnědlá.
  2. Na dno připraveného těsta rozprostřeme cibuli, naskládáme rajčata a kukuřici, bazalku a pažitku.
  3. Ve středně velké míse rozšleháme vejce s mlékem, přidáme nastrouhaný sýr. Osolíme, opepříme.
  4. Nalijeme na připravenou náplň.
  5. Pečeme v předehřáté troubě 45 až 60 minut dozlatova.
  6. Před podáváním necháme 10 minut vychladnout.

Tags

bazalka,
kukuřice,
mléko,
rajčata,
sýr
https://www.chute-sveta.cz/2013/06/27/quiche-s-rajcaty-a-kukurici/

Kategorie: hlavní jídlo, koláče a dorty, předkrmy, všechny recepty Klíčová slova:bazalka, kukuřice, mléko, rajčata, sýr

Reader Interactions

Comments

  1. Markéta says

    4. července 2013 at 11:28

    Dobrý den.Je možné u tohoto koláče s kukuřicí a rajčaty použít místo eidamu mozzarelu? Děkuji za odpověď.Jinak máte spoustu zajímavých receptů,nejvíce mně zatím chutnaly vícezrnné lívance s borůvkami a celozrnné lívance s jablky…

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. července 2013 at 20:53

      Dobrý den Markéto, mozzarellu bych se nebála použít, je chuťově neutrální a dobře se roztéká. Jinak děkuji za pochvalu 🙂 mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Ivet says

    1. února 2015 at 21:55

    Dobrý den Jarko, moc děkuji za vaše recepty a inspirace :). Quiche je naprosto skvělý i když z nedostatku času jsem těsto měla kupované. Nicméně inspirace to byla perfektní a příště zkusím špenátový a snad i s domácím těstem. Takže ještě jednou děkuji za sázku na jistotu 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      2. února 2015 at 12:54

      Moc děkuji, Ivet! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook