• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

švestkový koláč s mandlovou náplní

22. srpna 2014 / Jarka / 5 Comments

Jump to recipe

Není nic lepšího, než když se ráno probudíte a uvědomíte si, že před sebou máte celý volný den a záleží jen na vás, jak s ním naložíte. Je pravda, že zase takové štěstí jsem neměla už hodně dlouho, když do toho tedy nepočítám den, kdy máme na starosti jen mladší dceru, protože starší je u babičky s dědou. To pro mě znamená volný den. Laura skoro celé dopoledne prospí a já se můžu vrhnout třeba na nějaké pečení. Miluju pečení po ránu, když se vám provoní celý dům, můžete si udělat čerstvou kávu a vychutnat právě upečený koláč. Třeba tento švestkový.

Každý potřebuje recept na švestkový koláč. Zvlášť v jejich sezóně. Ale když se k němu přidá ještě mandlová náplň, uděláte z něho výjimečný švestkový koláč. Pokud švestek poslední dobou kupujete tolik jako já, je tento koláč povinností. A když ne, tak si je kupte jen pro něj. Poděkovat mně můžete, až ho ochutnáte.

švestkový koláč s mandlovou náplní

Print this recipe
Jarka
22. srpna 2014
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Prep Time
30 minutes
Cook Time
30 minutes
švestkový koláč s mandlovou náplní

Ingredients

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g másla, na kostičky
  • 2 žloutky
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 - 3 PL ledové vody

na náplň:

  • 150 g másla, pokojové teploty
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL mandlového extraktu (esence)
  • 2 vejce
  • 150 g mletých mandlí
  • 50 g mouky
  • cca 16 švestek, vypeckovaných a nakrájených na 4 díly

Instructions

těsto:

  1. Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a cukr a několikrát zapulzujeme (promícháme).
  2. Postupně přidáváme máslo, žloutky a vanilkový extrakt a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
  3. Přidáme 2 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Pokud je třeba, přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
  4. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
  5. Po 30 minutách těsto vyndáme a na lehce pomoučněném vále vyválime placku, kterou vyložíme pečící formu. Dáme zpátky do lednice, než si připravíme náplň.
  6. Troubu předehřejeme na 180°C.
  7. V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo a cukr do pěny. Přidáme vanilkový extrakt, mandlový extrakt a vejce.
  8. Přidáme mleté ​​mandle a mouku a mícháme, až se všechny suroviny spojí.
  9. Madlovou směs nalijeme do připraveného těsta na plechu a na ní rozložíme čtvrtky švestek.
  10. Koláč pečeme v předehřáté trouběcca 20 až 30 minut nebo dokud nemá náplň zlatavou barvu.
  11. Před krájením a podáváním necháme vychladnout.

Tags

mande,
švestky
https://www.chute-sveta.cz/2014/08/22/svestkovy-kolac-s-mandlovou-naplni/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:mande, švestky

Reader Interactions

Comments

  1. Marketa says

    22. srpna 2014 at 14:05

    Dobry den Jarko, kolac vypada uzasne, jen se zakousnout! Pristi tyden se chystam na navstevu ke kamaradce, tak ho zkusim upect ke kavicce 🙂 Jak velkou formu pouzivate na tuto davku testa? Dekuji. Marketa

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. srpna 2014 at 14:26

      Moc děkuji, Markéto. To si pochutnáte 🙂 Já mám formu 20 x 28 cm, je to nějaká hodně stará forma, která zůstala v bytě mého bratra, do kterého se nastěhoval. Tak jsem mu ji hned zabavila. Má odnímatelné dno, což je supr. Koukala jsem, že Tescoma teď dělá také s odnímatelným dnem, mají 24 x 24 cm, což by mělo být úplně v pohodě. 🙂

      Odpovědět
  2. Kristyna says

    6. září 2014 at 14:55

    Kolac je vyborny! Velmi krehky a jemny. Chut naplne, ktera mi evokuje prichut marcipanu, se dokonale hodi ke švestkam. Je to zazitek, diky. 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. září 2014 at 8:41

      Moc děkuji, Kristýno! 🙂

      Odpovědět
  3. Katka says

    12. září 2015 at 17:22

    Jarko, koláč je naprosto úžasný!!! Určitě jsem ho nepekla naposledy! Skvěle vyladěný recept. Děkuji!

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook