• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ nejlepší } mexická salsa I

10. července 2012 / Jarka / 15 Comments

Jump to recipe

Pojďme si popovídat o salse. Ne o latinskoamerickém tanci, ale o rajčatové omáčce, která nejlépe chutná se samotnými kukuřičnými chipsy nebo s nachos. O té pravé salse. O té, kterou vám přinesou v mexické restauraci zatímco čekáte na své jídlo. Zkrátka ne té, kterou prodávají ve sklenici v každém supermarketu a která chutná jako kečup.

Existují dva typy salsy – salsa z čerstvých rajčat a salsa z vařených rajčat (konzervovaných). Já dneska připravuji salsu z konzervovaných rajčat, kterou máme nejraději. Vlastně máme dva oblíbené recepty – toto je ten první.

Příprava salsy se může zdát jako poměrně jednoduchá (a ve skutečnosti je) – jen musíte odhadnout jakou konzistenci chcete mít a nerozmixovat ji úplně dohladka. Základem jsou především ty správné suroviny – rajčata v konzervě koupíte v jakémkoliv obchodě. Čerstvý koriandr taktéž, nebo si ho můžete vypěstovat doma v truhlíku tak, jako to dělám já. Při naší spotřebě koriandru se to vyplatí. Jalapeño papričky ve skle obvykle kupuji v hypermarketu Albert, stejně tak jako koření Comino – mají je v sekci Mezinárodních jídel.

Takže pokud máte doma mixér nebo kuchyňský robot, je příprava salsy docela hračka. V lednici vám vydrží asi týden, což se u nás obvykle nestává. Garantuji vám, že už si nikdy salsu v obchodě nekoupíte.

mexická salsa

Print this recipe
Jarka
10. července 2012
by Jarka
Category předkrmy všechny recepty
Persons
3
Prep Time
10 minutes
mexická salsa

Ingredients

  • 2 (400g) konzervy loupaných rajčat (celá nebo krájená)
  • 1 střední cibule, nakrájená na větší kousky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku čerstvého koriandru
  • 1/2 ČL chilli
  • 1/2 PL kumínu (římský kmín, comino)
  • 1/4 až 1/2 hrnku nakrájených nakládaných jalapeño papriček
  • 2 PL limetkové nebo citrónové šťávy
  • sůl (podle chuti)

Instructions

  1. Všechny přísady kromě soli dáme do mixéru a několikrát zapulsujeme až získáme potřebnou konzistenci (někdo má rád jemnou salsu, někdo s kousky) - já pulzuji asi 10 krát.
  2. Ochutnáme a dosolíme podle potřeby.
  3. Necháme vychladit v lednici alespoň 1 hodinu a podáváme s kukuřičnými chipsy.

Tags

česnek,
koriandr,
rajčata
https://www.chute-sveta.cz/2012/07/10/mexicka-salsa/

převzato z: kuchařka Homesick Texan (autor: Lisa Fain)

Kategorie: předkrmy, všechny recepty Klíčová slova:česnek, koriandr, rajčata

Reader Interactions

Comments

  1. Martin says

    10. července 2012 at 10:14

    Krásná „chutná“ fotka 😉

    Odpovědět
  2. Ada says

    11. července 2012 at 19:58

    Sama jsem nejdřív dělala salsu z čerstvých rajčat, ale po vyzkoušení rajčat konzervovaných musím přiznat, že druhá verze chutná lépe – a „rajčatověji“ :).

    Díky za skvělý recept!

    Odpovědět
    • Jarka says

      12. července 2012 at 10:19

      Supr, jsem ráda, že chutná. 🙂 Ještě brzy zveřejním ten druhý oblíbený recept, je skoro stejný, ale přece trochu jiný.

      Odpovědět
  3. Ada says

    13. července 2012 at 20:38

    Jarka = nevyčerpatelná studnice kuchyňské vědomosti a dovednosti! 😀

    Odpovědět
  4. Eva says

    21. srpna 2013 at 16:43

    Tak jsem recept vyzkoušela, místo zavařených rajčat jsem uvařila čerstvé, ale to jsem asi neměla páč to je hrozně vodové. Nicméně jsem ochutnala a myslela jsem že mi upadne pusa 🙂 Je to strašně pálivé a to jsem tam nedala chilli vždy po ochutnání jsem se musela napít mléka. Nevím proč ale stále mi tam něco chybí kromě toho pálivého mi přijde že to má mdlou chuť. Příště zkusím s konzervy. Jinak supr stránky 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      26. srpna 2013 at 20:36

      Milá Evo, nevím, co bych Vám poradila 🙂 Pálivé to určitě je 🙂 nepřidávejte tedy tolik jalapeno papriček. Anebo místo konzervovaných dejte čerstvé a bez jadérek, ta jsou totiž hodně pálivá. Jinak mdlou chuť by to určitě mít nemělo 🙂 nechte také salsu rozležet v lednici. Jinak je samozřejmě tato salsa chuťově úplně jiná, než salsa, kterou koupíte ve sklenici v obchodě. Ta chutná jak kečup 🙂 Tak snad to příště vyjde a děkuji za pochvalu!

      Odpovědět
  5. Renata says

    6. ledna 2014 at 20:16

    Hledala jsem recept na salsu a u Vás nalezla rovnou dva! Teď nevím, pro který se rozhodnout. 🙂 Chtěla jsem Vám ale moc pochválit blog, zajímavé recepty a k tomu krásné fotky! Rozhodně tu nejsem naposled. 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      6. ledna 2014 at 20:58

      Celkem 3! 😉 Všechny jsou výborné 🙂 Moc děkuji za pochvalu, velmi mě potěšila. Jsem ráda, že se Vám blog líbí. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  6. Ivet says

    22. února 2015 at 10:58

    Tak jsem vyzkoušela další Váš recept a musím říct, že se návštěva jenom oblizovala 🙂 těším se, až vyzkouším další recepty 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. února 2015 at 20:24

      Moc děkuji, Ivet 🙂

      Odpovědět
  7. Eva says

    10. září 2015 at 19:15

    Muzu vas poprosit o radu. Chtela bych di udelat tuto salsu do foroty nejlepe zavarit. Delam ji porad a uz me to nebavi. Muzete mi poradit jako nezkusene jak to udelat aby dlouho vydrzela? Diky

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. září 2015 at 13:44

      Milá Evo, tak to jsme na tom stejně 🙂 Já ji dělám vždycky čerstvou a vydrží tak max. týden. Mám obavu, že když ji zavaříte, nebude to ono, zamrazit už vůbec ne. 🙁 Vím, že jsem Vám moc neporadila, dělat prostě čerstvou pořád dokola 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  8. Eva says

    11. září 2015 at 17:12

    No ja mam doma asi 20 limetek, takze toho asi zkusim uvarit trochu jak to bude chutnat a pak si to kdyztak zavarim. Diky

    Odpovědět
  9. Claire says

    19. ledna 2018 at 20:51

    Ach! Já sem tak ráda že sem tu salsu zapomněla koupit a narazila na Váš recept ??????!!! Už nikdy ji nekoupím ?.

    Děkuji z celého žaludku

    Odpovědět
    • jarka says

      23. ledna 2018 at 14:41

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook