• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

švestkové knedlíky z bramborového těsta

26. září 2012 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Na dovolené jsme se setkali s několika čecho-slováky, tedy lidmi, jejichž prarodiče před x lety přišli do Států, česky nebo slovensky  neumí a zemi svých prarodičů většinou znají jen z mapy. Co jim ale nelze upřít, je určitá nostalgie v jídle. Rádi jedí kysané zelí, makový závin nebo například švestkové knedlíky.  Na ty nás jednu zářijovou sobotu pozvali Sue a Steve. Sue je dělá podle starého receptu od své babičky, která do Států přicestovala ve 20. letech minulého století. Musím říct, že byly výborné.

Když jsem tedy v obchodě narazila na asi poslední čerstvé švestky sezóny, hned jsem věděla, že si je musím doma znovu udělat. Ověřila jsem si u mojí milované mamči recept a už jsem jsem je měla na vále. Musím se přiznat, že mně bramborové těsto chutná víc, než tvarohové, které jsme doma obvykle dělali. Je sice trochu těžší (=hutnější), ale i tak jsem čtyři snědla. Podávala jsem je obalené ve strouhance, lehce opražené na másle a ochucené skořicí. Často se také podávají posypané mákem s cukrem a máslem.

švestkové knedlíky z bramborového těsta

Print this recipe
Jarka
26. září 2012
by Jarka
Category dezerty hlavní jídlo všechny recepty
Persons
5
Prep Time
30 minutes
Cook Time
10 minutes
švestkové knedlíky z bramborového těsta

Ingredients

na knedlíky

  • 800 g uvařených brambor ve slupce, oloupaných a vychladlých
  • 1 vejce
  • 300 - 350 g hrubé mouky
  • 1/4 ČL soli
  • cca 25 švestek, vypeckovaných

na strouhankový posyp

  • 100 g másla
  • 200 g strouhanky
  • 2 ČL skořice
  • 3/4 hrnku cukru (170 g)

Instructions

knedlíky

  1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a mouku.
  2. Vypracujeme tužší těsto. (Je možné, že budeme muset přidat více nebo i méně mouky).
  3. Z těsta utvoříme váleček, nakrájíme na dílky, které prsty jemně rozválíme.
  4. Do každého dílku zabalíme vypeckovanou švestku.
  5. Vaříme ve vroucí osolené vodě, cca 5 - 10 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch.

strouhankový posyp

  1. Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme strouhanku, cukr a skořici. Mícháme a lehce opražíme. Pozor, abychom strouhanku nepřipálili.
  2. Knedlíky podáváme obalené a posypané strouhankou, polité rozpuštěným máslem.

Tags

brambory,
ovoce,
švestky
https://www.chute-sveta.cz/2012/09/26/svestkove-knedliky-z-bramboroveho-testa-2/

Kategorie: dezerty, hlavní jídlo, všechny recepty Klíčová slova:brambory, ovoce, švestky

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕