• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

gratinovaný květák

17. ledna 2013 / Jarka / 2 Comments

Jump to recipe

Aspoň dvakrát do týdne se snažím, udělat k večeři něco jiného než jen chleba se salámem a sýrem, salátem. Protože to vícekrát bohužel nestíhám, chci, aby byl pokrm zajímavý a z kvalitních surovin. Může to být hustá polévka, quiche nebo třeba zapečená zelenina se sýrem.

Tento gratinovaný květák splňuje všechny požadavky, které na rychlou, chutnou a kvalitní večeři kladu. Kombinuje jen květák, který je zapečen v hutné sýrové a smetanové omáčce, posypaný sýrovo-strouhankovou směsí, která vytvoří krásně křupavou krustu.  Můžete ho podávat jen tak, s houskou, nebo ideálně se salátem.

Byla jsem nadšená, že se u nás recept setkal s velkým úspěchem, a to i u Natálky. Hned jsem si ho zařadila do seznamu udělat znovu. Udělejte to i vy!

gratinovaný květák

Print this recipe
Jarka
17. ledna 2013
by Jarka
Category přílohy všechny recepty
Persons
4
Prep Time
15 minutes
Cook Time
30 minutes
gratinovaný květák

Ingredients

  • 1 středně velký květák, (max. 1,5 kg) rozebraný na středně velké růžičky
  • 4 PL (60 g) másla
  • 3 PL hladké mouky
  • 2 hrnky (480 ml) mléka
  • 1 ČL soli
  • ¼ ČL čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ ČL mletého muškátového oříšku
  • 200 g nastrouhaného sýru (např. eidam, gouda, atp.)
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 1/2 hrnku (50 g) strouhanky

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 190°C.
  2. Květák uvaříme v páře (příp. ve vodě) do poloměkka, asi 10 minut.
  3. 2 PL másla rozpustíme v menším kastrolu a za stálého míchání šlehací metlou přidáváme mouku. Asi 2 minuty mícháme světlou jíšku, postupně přidáváme mléko a řádně vyšleháme dohladka. Za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Sundáme z plotny.
  4. Přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek a česnek a vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy 100 g)
  5. Zapékací mísu lehce vymažeme máslem a na dno nalijeme 1/3 sýrové směsi. Na ní naskládáme uvařený květák a zalijeme zbytkem směsi.
  6. Strouhanku promícháme s druhou polovinou sýra a nasypeme na směs.
  7. Zbytek másla (30 g) nakrájíme na malé kousky a naskládáme ho na strouhankou směs.
  8. Zapékací mísu přikryjeme (víkem nebo alobalem).
  9. Pečeme 15 minut přikryté, pak odkryjeme a pečeme dalších 15 minut odkryté do zlatohněda.
  10. Podáváme jen tak, se salátem nebo s houskou/ chlebem - podle chuti.

Tags

květák,
sýr
https://www.chute-sveta.cz/2013/01/17/gratinovany-kvetak/

převzato z: Ina Garten, Barefoot Contessa in Paris

Kategorie: přílohy, všechny recepty Klíčová slova:květák, sýr

Reader Interactions

Comments

  1. jitka says

    9. listopadu 2015 at 10:54

    Příště uvařím květák úplně do měkka,po 10 min. vaření byl stále docela tvrdý a v troubě už nezměkne.A když přidám vařené brambory a mrkev,tak to bude super.díky

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. listopadu 2015 at 12:44

      Děkuji, Jitko!

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook