• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

jablečný koláč

6. února 2013 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Máte rádi štrůdl? Tak proč nevyzkoušet něco trochu jiného? Tento jablečný koláč je takový lepší štrůdl. Je z máslového těsta, naplněný kilogramem sladkých jablek a ochucených skořicí a muškátovým oříškem. Jestli se vám zdá, že pletení vrchní části bude moc složité, nevěřte tomu. Určitě je to jednodušší než vánočka.

Jakmile si připravíte těsto na dno formy a naplníte jablky, ze zbytku těsta uválíte plát, který si rozřežete na proužky. A ty potom proplétáte mezi sebou. Ale skutečně velmi jednoduše. Jeden proužek nadzvednete, vložíte pod něj ten druhý a tak pokračujete, než všechno těsto spotřebujete. Myslím, že výsledný koláč vypadá opravdu úžasně a chutná stejně tak!

jablečný koláč

Print this recipe
Jarka
6. února 2013
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
10
Prep Time
2 hours, 30 minutes
Cook Time
1 hour, 30 minutes
Total Time
4 hours
jablečný koláč

Ingredients

na těsto:

  • 2 1/2 hrnku (300 g) hladké mouky
  • 16 PL (225 g) másla
  • 2 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 4 PL ledové vody

na náplň:

  • 1 kg jablek
  • 1/3 hrnku (65 g) hnědého cukru
  • 1/2 ČL skořice
  • 1/4 ČL soli
  • 1/4 ČL strouhaného muškátového ořišku
  • 3 ČL kukuřičného škrobu
  • 1/2 PL citrónové šťávy

Instructions

těsto:

  1. V míse smícháme mouku, cukr a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta (bude z něho hrubá krupice).
  2. Přidáme 3 PL ledové vody a zpracujeme. Pokud je těsto stále suché, přidáme čtvrtou PL vody.
  3. Těsto přendáme na vál a řádně zpracujeme dohladka.
  4. Zabalíme do fólie nebo vložíme do igelitového sáčku a vložíme do lednice na min. 2 hodiny, nebo přes noc.

náplň:

  1. Do středně velkého hrnce vložíme jablka, cukr, skořici, sůl, muškátový oříšek a citrónovou šťávu a promícháme.
  2. Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 20 minut. Mícháme občas a jen velmi lehce, abychom jablka nerozmašírovali.
  3. Po 20ti minutách přidáme kukuřičný škrob, mícháme občas a odkryté vaříme dalších 5 - 7 minut dokud náplň nezhoustne.
  4. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 30 minut.

příprava koláče:

  1. Jakmile je těsto vychlazené a my jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažeme máslem.
  3. Těsto, které bude vážit cca 600 g, rozdělíme na 2 části - 400 g a 200 g.
  4. Ze 400 g vyválíme kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Přebytečné části odřízneme.
  5. Na těsto nalijeme vychlazenou náplň. Urovnáme ji.
  6. Z 200 g těsta a zbylých odřezků těsta vyválíme silnější plát. Ten budeme krájet na proužky, silné cca 1,5 cm. (Celkem budeme potřebovat cca 10 - 12 proužků).
  7. Prvních 5 - 6 proužků dáme jedním směrem na náplň. Potom vždy po jednom proužku proplétáme připravené proužky tam, abychom začínali jednou navrchu, jednou vespod a dosáhli pěkné, upravené mřížky.
  8. Potřeme rozšlehaným bílkem s 1 PL vody a posypeme 2 PL cukru.
  9. Pečeme v předehřáté troubě 1 h 30 minut s tím, že jakmile začne vrchní část koláče tmavnout, přikryjeme ho alobalem, nebo na ní položíme kus pečící papíru.
  10. Podáváme jen tak, nebo ozdobené šlehačkou a karamelovým sirupem, vanilkovou zmrzlinou, atd.

Tags

jablka,
máslo
https://www.chute-sveta.cz/2013/02/06/jablecny-kolac/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:jablka, máslo

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook