• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

rajčatová polévka

12. června 2013 / Jarka / 2 Comments

Jump to recipe

Když jsem byla malá, vůbec jsem nejedla rajčata. Z představy, že bych se zakousla do čerstvě utrhnutého rajčete u babičky na zahradě, tak jako to dělal můj milovaný bratr, jsem měla husí kůži. Ale asi se není divit, můj milovaný papá je totiž taky nejedl, ale překonal se a začal je jíst jen kvůli mně. To mně bylo asi tak 10 let. Ne že bych je hned konzumovala po kilech, ale postupně jsem si na tu chuť zvykla a teď už si rajské dám i bez přemlouvání.

Vaření bez nich (čerstvých nebo konzervovaných) si ale nedokážu představit – tvoří základ většiny mých receptů a přiznám se, že konzervy krájených rajčat nakupuji obvykle po 10 kusech a během měsíce je bez problému spotřebuji.

Asi si tedy dokážete představit, jaké bylo moje překvapení, když Natali začala rajčata s nadšením jíst. Jíst je slabé slovo. Porcovat. Z talíře jí vždy zmizí jako první a ani nechci vědět, co by se stalo, kdybych před ní dala celou vaničku cherry rajčat. A tak jsem zkusila rajčata na trochu jiný způsob. Tajně jsem doufala, že nešlápnu vedle. A naštěstí nešlápla. Polévka sklidila úspěch u celé rodiny, až mě mrzelo, že z toho byly jen 4 menší porce. Natali si ještě přidávala z mojí misky, takže tento recept určitě putuje nejen do mého seznamu udělat znovu, ale hlavně udělat brzo.

rajčatová polévka

Print this recipe
Jarka
12. června 2013
by Jarka
Category polévky všechny recepty
Persons
4
Prep Time
5 minutes
Cook Time
20 minutes
rajčatová polévka

Ingredients

  • 2 PL (30 g) másla
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku, utřené
  • 2 konzervy (800 g) krájených rajčat
  • 1/4 ČL jedlé sody
  • 1 PL sušené petržele
  • 1 bobkový list
  • 1/2 - 3/4 ČL soli
  • 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 1 PL čerstvé nebo 1 ČL sušené bazalky
  • 1 PL medu
  • 1/2 hrnku (125 ml) mléka nebo vody na zředění (podle chuti)
  • kysaná smetana, parmazán, bazalka, petržel na ozdobu (volitelné)

Instructions

  1. Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět, do měkka.
  2. Přidáme česnek a smažíme jen asi 1 minutu.
  3. Vmícháme rajčata, jedlou sodu, petrželku, bobkový list, sůl a pepř.
  4. Přikryjeme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Odkryjeme a vaříme dalších 10 minut.
  5. Odstraníme z plotny a vmícháme bazalku a med.
  6. Přidáme mléko (nebo vodu), abychom dosáhli požadované hustoty.
  7. Dochutíme solí a pepřem, případně dalších podle chuti.
  8. Před podáváním vyndáme bobkový list.
  9. Podáváme ozdobené kysanou smetanou, strouhaným parmazánem, bazalkou. Výborně se k ní hodí třeba sýrový toast z bílého chleba nebo česneková bageta.

Tags

bazalka,
petržel,
rajčata
https://www.chute-sveta.cz/2013/06/12/rajcatova-polevka/

Kategorie: polévky, všechny recepty Klíčová slova:bazalka, petržel, rajčata

Reader Interactions

Comments

  1. Eliška says

    15. listopadu 2013 at 0:35

    Jarko, Vaše vaření mě inspiruje a hned jsem si vytiskla pěknou kupičku receptů 🙂 Už se těším, až budu péct Váš mrkvový koláč s ananasem a kokosem! Přeji Vám hodně úspěchů v kuchyni. Jen tak dál 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. listopadu 2013 at 10:19

      Milá Eliško,
      moc děkuji za milá a povzbuzující slova 🙂 Jsem ráda, že se Vám recepty líbí a snad budou i chutnat. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook