• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

chleba z celozrnné mouky a ovesných vloček

16. dubna 2014 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Pečení s celozrnnou moukou je oblast, kteoru nemám zatím moc prozkoumanou. Kdykoliv je to ale možné, snažím se do naší stravy celozrnnou mouku zakomponovat a naučit se s ní pracovat. Pro spoustu lidí má celozrnná mouka trochu negativní nádech, ve smyslu celozrnná rovná se zdravá a proto výsledná chuť nemůže být tak dobrá. Mým cílem je ale vždy vytvořit takovou chuť, která bude alespoň tak dobrá ne-li lepší než její nezdravá varianta. A proč je celozrnná mouka a výrobky z ní vlastně pro nás dobrá, tedy zdravá?
Celozrnná mouka obsahuje totiž i vnější vrstvy zrna obilí, které jsou bohaté na vlákninu s obsahem vitamínů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin. Pečivo z celozrnné mouky má nízký glykemický index. Pomáhá tak omezovat chuť k jídlu tím, že vytváří pocit plnosti delší dobu po jídle, což je ideální pro regulaci váhy. Je to dáno tím, že potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji sacharidy, což pomáhá zabránit nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru (zdroj penam).
Až budete jíst tento chleba, tak vůbec nebudete vědět, že je v něm celozrnná mouka. Trochu vám bude připomínat můj domácí chleba s ovesnými vločkami, jen s tím rozdílem, že tento chleba není nasládlý, i když v něm je také med. Hodí se tedy mnohem víc k přípravě klasických sendvičů jak je známe – třeba se šunkou a sýrem.  Určitě s ním ale nepohrdne ani zarputilý odpůrce zdravé stravy.

chleba z celozrnné mouky a ovecných vloček

Print this recipe
Jarka
16. dubna 2014
by Jarka
Category chleba a pečivo všechny recepty
Prep Time
2 hours
Cook Time
50 minutes
chleba z celozrnné mouky a ovecných vloček

Ingredients

  • 1 hrnek (240 ml) teplé vody
  • 1 hrnek (240 ml) teplého mléka
  • 3/4 kostky droždí
  • 2 PL medu
  • 310 g celozrnné mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 4 PL (56 g) másla, rozpuštěného
  • 1 PL soli

Instructions

  1. Ve středně velké míse smícháme vodu a mléko, přidáme med a droždí. Necháme cca 10 minut napěnit.
  2. V míse kuchyňského robotu smícháme mouky, vločky, přidáme máslo a napěněné droždí.
  3. Hnětacím hákem uhněteme pružné a vláčné těsto.
  4. Uhnětené těsto dáme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem, cca 1/2 až 1 hodinu.
  5. Po vykynutí těsto vyndáme na vál a vyválíme ho obdélníku vel. 10 x 25 cm.
  6. Těsto pevně srolujeme a bochník vložíme do bochníkové pečící formy (vel. 26x11 cm) vyložené pečícím papírem.
  7. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.
  8. Po 20 minutách předehřejeme troubu na 180°C a na spodní mřížku v troubě dáme malý hrnec, do kterého nalijeme 0,5 l vroucí vody.
  9. Jakmile bochník zdvojnásobil svůj objem, potřeme ho ohřátým medem a posypeme ovesnými vločkami.
  10. Pečeme 40 - 50 minut, dozlatova nebo dokud vnitřní teplota chleba nedosáhne 90°C.
  11. Po upečení a před krájením necháme zcela vychladnout.

Tags

celozrnná mouka
https://www.chute-sveta.cz/2014/04/16/chleba-z-celozrnne-mouky-a-ovesnych-vlocek/

Kategorie: chleba a pečivo, všechny recepty Klíčová slova:celozrnná mouka

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook