• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

salát caesar

23. července 2014 / Jarka / 2 Comments

Jump to recipe

Asi bych se měla přiznat. Miluji salát caesar. Možná si i vzpomenu, kdy jsem ho poprvé ochutnala a jak hotová, jsem byla z jeho chuti. Ještě víc hotová jsem ale byla, když jsem o pár let později zjistila, že základem dresinku jsou ančovičky, tedy sardel obecná. Prostě mně to dohromady nijak nešlo, ale ani to mě neodradilo navázat s tímto salátem tajnou známost. Jaká ale škoda, že u nás ho v restauracích umí připravit málokdo. Kolikrát tak splácají dresink, který kolem toho pravého jen proletěl. Setkala jsem se s hrubozrnou horčicí (to bylo děsné) nebo i majolkou (to bylo snad ještě horší). A tak, když jsem se před 2 týdny vrátila ze Států, kde jsem se salátu Caear skoro přejedla, byla jsem rozhodnutá, že si ho musím připravit doma.

Jeho příprava je supr jednoduchá a rychlá.  I když je dresink poměrně těžký, má luxusní a přece vyváženou chuť. Výborně se doplní s křupavými listy římského salátu a domácími krutóny. Můžete ho podávat jako hlavní jídlo (někdy se setkáte se salátem doplněným o grilovaná kuřecí prsa nebo lososa) nebo jen jako lehký salát, předkrm.

salát caesar

Print this recipe
Jarka
23. července 2014
by Jarka
Category saláty všechny recepty
Persons
8
Prep Time
10 minutes
Cook Time
5 minutes
salát caesar

Notes

Z tohoto receptu připravíte hodně salátu, a to 8 až 10 porcí (záleží na velikosti porce). Jednou z možností je tedy množství surovin snížit o polovinu nebo, tak jako to dělám já, dresink rozdělit do 2 skleniček a během 1 - 2 spotřebovat. Jedna hlávka salátu a poloviny uvedeného receptu obvykle vychází na 4 porce.

Ingredients

dresink:

  • 1 velký stroužek česneku, lisovaný
  • 2-3 PL citrónové šťávy
  • ½ ČL Worcestershire omáčky
  • 6 filetů ančoviček (v oleji, osušené na ubrousku a rozmačkané vidlličkou)
  • 2 vaječné žloutky
  • 5 PL rostlinného oleje
  • 5 ČL extra panenského olivového oleje
  • 75 g strouhaného parmazánu
  • čerstvě mletý černý pepř

krutóny:

  • 6 velkých plátků toastového chleba
  • 1½ PL olivového oleje
  • 1½ PL másla, rozpuštěného
  • granulovaný česnek
  • sušená petržel
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

dokončení:

  • 2 ks římského salátu

Instructions

dresink:

  1. Všechny suroviny smícháme a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Dáme do lednice vychladit.

krutóny:

  1. Troubu předehřejeme na 150°C a z toastových chlebů odřízneme kůrku a nakrájíme na požadované kostičky, cca 1 x 1 cm.
  2. Nakrájené kostičky chleba vložíme do středně velké mísy. V malém hrnku smícháme máslo a olivový olej a nelijeme na kostičky, dobře promícháme. Ochutíme granulovaným česnekem, petrželí, solí a pepřem (pro začátek začneme 1/4 ČL od každého). Promícháme, aby se všechny suroviny promíchaly.
  3. Krutóny rozprostřeme na 2 pečící plechy a pečeme, každých 10 minut promícháme, dokud nejsou krutóny zlatavé a křupavé. Pečeme cca 40 - 50 minut. Krutóny nesmí být uvnitř měkké, před testováním počkejte alespoň 2 až 3 minuty).
  4. Po upečemí vyndejte z trouby, nechte vychladnout a uložte do vzduchotěsné nádoby.

dokončení:

  1. Římský salát nakrájíme/ natrháme na kousky velikosti sousta a přidáme dresink. Musíme být opatrní. Nejdříve nalijeme málo dresinku a promícháme, dresink salátové listy obalí. Pak přidáme víc dresinku, až přidáme tolik, kolik nám bude vyhovovat. Dresink můžeme vždycky přidat, ale už vzít zpět nemůžeme a protože se jedná o poměrně specifickou chuť, měli bychom být opatrní.
  2. Podávíme s parmazánem nakrájeným na plátky a krutóny.

Tags

ančovičky,
parmazán,
římský salát,
žloutek
https://www.chute-sveta.cz/2014/07/23/salat-caesar/

Kategorie: saláty, všechny recepty Klíčová slova:ančovičky, parmazán, římský salát, žloutek

Reader Interactions

Comments

  1. Lucka says

    24. března 2017 at 17:34

    Dobrý den Jarko, lisovaný česnek a citron patří do dresinku?

    Odpovědět
    • jarka says

      24. března 2017 at 21:13

      Ano, děkuji za upozornění, už jsem to opravila 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook